Най-резултатните защитници в историята на футбола

Явлението „Давид Яблонски“ впечатлява футболната общественост у нас през сезона. Чехът вкарва гол след гол с екипа на „Левски“, което му отреди лидерската позиция в Европа като защитника с най-много попадения. Така беше и в Испания през изминалия сезон, когато Серхио Рамос често измъкваше „Реал“. Поглеждайки назад през годините в аналите на Цар Футбол е имало и други подобни примери.

Представяме ви седемте най-добри реализатори сред защитниците в историята на футбола.

Франц Бекенбауер

Кайзера, като бе наричан легендарният играч на „Байерн“, е сред емблематичните футболисти на немския и световния футбол. По онова време треньорите обичаха да залагат на поста, който вече не съществува - либеро. А Бекенбауер изпълняваше перфектно тази роля. Но освен че успяваше да обезвреди някои от най-добрите нападатели, германецът може да се похвали и с общо 108 гола в 19-годишната си кариера. Очаквано най-много попадения има с екипа на „Байерн“ - 64. Останалите се реализирани с екипите на „Ню Йорк Космос“ и с на националните отбори.

Роберто Карлуш

Може би най-великият ляв краен защитник в историята. Карлуш има редица трофеи на клубно и национално ниво, но  също така и много попадения. Някои негови изпълнения си остават легендарни и до днес се въртят сред класациите на гениалните попадения. Такъв е голът му срещу Франция от пряк свободен удар в приятелски мач през 1997 година. Тогава топката описа парабола, която трудно би била призната от физиката.

Световният шампион с Бразилия игра през годините за „Реал“ (Мадрид), „Интер“, „Палмейрас“, „Коринтианс“, „Фенербахче“ и „Анжи“ и реализира общо 113 гола.

Стив Брус

Настоящият мениджър на „Астън Вила“ обичаше като играч да флиртува с топката пред противниковата врата. През 80-те и 90-те години свирепият бранител често се оказваше в прегръдките на своите съотборници. Брус вкара общо 113 гола в кариерата си, част от които с екипа на „Манчестър Юнайтед“. Нещо повече - през сезон 1990/91, англичанинът се разписа общо 19 пъти. Въпреки че бе добър изпълнител на дузпи, повечето му попадения идваха след удар с глава.

Греъм Александър

Далеч не чак толкова именит, колкото останалите в класацията, Греъм Александър бе истински хищник в противниковото наказателно поле. Таван на шотландеца бе трансферът му в „Бърнли“ през 2007 година, но в кариерата си той често изземаше функциите на нападателя. Александър, настоящ мениджър на „Скънторп“, вкара общо 129 гола през годините. Кариерата му започна през 1990 година именно в „Скънторп“, а след това успешно се подвизава и в тимовете на „Лутън“ и „Престън“. Странно, но на национално ниво десният защитник така и не успя да вкара в цели 40 двубоя за Шотландия.

Фернандо Йеро

Капитан, легенда, олицетворение на перфектния защитник. Фернандо Йеро винаги ще бъде помнен на „Сантяго Бернабеу“. Дългогодишният играч на „Реал“ спечели всичко възможно с испанския колос, а с изявите си си осигури дори уважението на големия съперник „Барселона“.

Но качествата, които Йеро притежаваше на терена, не бяха само в защита, но и в атака. В пълната си с успехи кариера, бранителят постави и един знаменит рекорд - защитник №1 по голове в родината му. Точно 163 попадения.

Даниел Пасарела

Казват, че ниските играчи не могат да бъдат добри защитници, но Даниел Пасарела разби този мит на милиони парчета. Бившият национал на Аржентина беше висок около 170 см, но това не му пречеше да вкарва често с глава. Именно той бе капитан при триумфа на „гаучосите“ на мондиала през 1978 година. Кариерата му пък включва престои в „Ривър Плейт“, „Фиорентина“, „Интер“ и „Сармиенто“. С различните отбори Пасарела вкара общо 175 гола. Постижение, за което биха завидели и много нападатели.

Роналд Куман

Защитникът с най-много голове за всички времена. Настоящият мениджър имаше изключителен голов нюх, благодарение на който „дриймтима“ на „Барселона“ спечели и първата си купа на европейските шампиони през 1992 година. Холандецът, който бе използван и в средата на терена в не малко срещи, бе точен срещу „Сампдория“ в 112-ата минута за 1:0, с което донесе така жадувания в Каталуния трофей. Но това далеч не остава единственото важно попадение за Куман. Русокосият футболист има рекордните 253 гола в кариерата си, разписвайки се за всеки един клуб, за който е играл - „Грьонинген“, „Аякс“, ПСВ, „Барселона“ и Фейенорд. Често бележеше и за националния отбор на Холандия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят