Най-скъпият диамант в света няма цена

Нов рекорд на търг - $50,6 млн. за розов уникат (ИНФОГРАФИКА)

“Розово наследство” - отличник и по четирите ключови критерия за оценяване на диаманти, постави рекорд на търг на “Кристис”. На наддаването в Женева миналия месец той смени собственика си срещу цели 50,6 милиона долара. И така стана най-скъпо продаденият розов диамант.

Битката за покупката му продължи само пет минути, кандидатите бяха четирима, но победи американската бижутерийна компания “Хари Уинстън”.

Смята се, че скъпоценният камък е открит в Южна Африка преди около век, а през 1920 г. е шлифован. Някога е бил собственост на фамилията Опенхаймер, управлявала десетилетия наред добиващата диаманти компания “Де Беерс”. Според “Кристис” “Розово наследство” е наистина уникален - в 250-годишната й история за продажба са били предлагани едва 4 подобни камъка.

Цената му обаче бледнее пред стойността на най-скъпия диамант в света - “Кохинор”, който всъщност е толкова ценен, че не може да му бъде определена цена. И освен това не се продава. Откритият през 1294 г. 105,6-каратов камък е един от най-големите обработени диаманти в света и е част от британската кралска колекция от бижута. “Кохинор” (”Планина от светлина” в превод от персийски) е сменял многократно собствениците си, но никога срещу пари. Попада в различни ръце в резултат на войни на териториите на днешни Индия, Пакистан, Иран и Афганистан. След британското завземане на Пенджаб (Индия) през 1849 г. е предаден на кралица Виктория. И оттогава краси короните на британските кралици до тази на Елизабет - кралицата майка, изработена за коронацията й през 1937 г. Днес “Кохинор” може да бъде видян в кралската съкровищница в Тауър в Лондон.

Според най-смелите прогнози, ако хипотетично някога “Кохинор” бъде предложен за продажба, цената му може да достигне 1 милиард евро.

58_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл