Най-старата школа по каменоделство в Европа ще работи с наше училище

Най-старото каменоделно училище в Европа покани нашата гимназия в съвместен проект. Това съобщи пред "Труд" Рачко Кисьов, председател на Обществения съвет към Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино (ПГКО), Врачанско. Директорът на първата каменоделна школа в Европа инж. Петър Мали е отправил покана към представителите на Обществения съвет на художествената гимназия и към ръководството на училището за обмяна на учители и ученици, както и за общи творчески проекти. Става дума за чешкото училище по каменообработване в Хоржице, което работи с врачански камък и е сред най-престижните световни школи в тази област.

Както е известно, Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино е най-старото училище на Балканите и е основано през 1921 година.

Точно чешки майстори на камъка навремето са основали врачанската школа. Към момента училището е към министерството на културата и е сред единствените 4 такива училища в целия ЕС. "Считам, че във Ваше лице като председател на Обществения съвет на ПГКО - Кунино ще намерим подходяща обща форма на сътрудничество", пише директорът на училището в Хоржице.

"Бихме били благодарни, ако успеем да възстановим сътрудничеството между двете училища, независимо дали става дума за програми за обмен на ученици, комуникация между учителите, съвместни дейности за развитие на каменоделството в Чехия и в България", отбеляза от своя страна Рачко Кисьов.

Директорът на каменоделната гимназия Яна Орлинова припомни пред "Труд", че възпитаници на училището през годините са били много български изявени творци. Само преди дни учениците от Кунино показаха завидни умения с длетото и чука на празник на занаятите в Трявна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони