Министър Захариева: Няма да има проблем по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония след преименуването й

Йорданка Фандъкова: Продължава работата в тунела на Лъвов мост

Григор Димитров дебютира на тревни кортове на живо по MAX Sport 1 и Live.A1.bg

САЩ обвиниха бивш агент на ЦРУ за издаване на секретни данни на “Уикилийкс”

Дъждовете продължават, наводниха и КАТ в Монтана

Румен Порожанов: България остава ангажирана с бъдещето на общата селскостопанска политика и след края на председателството

Търновец измамен със 75 600 лева от мним представител на фармацевтична компания

Трябва ли да ми плащат извънреден труд по време на командировка

Срещу 5800 лева измамнички развалиха магия на 90–годишна баба

Цветанов даде срок 1 месец на актива в Гоце Делчев да си избере ново ръководство

ДАМТН затвори газоснабдителна станция в Стамболийски

Вижте кои са най-полезните мазнини за готвене и салати

2000 евро глоба за антирадар в Гърция

Задържаха Бисер Дявола, пребил с бутилка мъж от Горна Оряховица Потърпевшият е в търновската болница с травма на главата

Фандъкова: Всяка година почистваме между 50 и 100 км речни корита на територията на Столична община

Най-странните спортове в света

Върховната Рада в Украйна призна бойния гопак за национален спорт. Традиционният танц се свързва с казаците от Запорожката сеч. Бил е масово практикуван от ХVI до ХIХ век, но само от мъже. Превърнат в своеобразно бойно изкуство, за него в съвременна Украйна ще се отделят държавни пари. Властите в страната очакват новият спорт да „съдейства за възраждане на националните културни традиции и патриотичното възпитание на украинците“. Това не е прецедент в света – в много страни се разчита традиционните спортове да дадат принос в националната самоидентификация.

Боен гопак

Нещо като украинска капоейра – бойно изкуство, създадено на базата на танц. Смята се, че води началото си от запорожките казаци, но на практика се развива през 80-е години на ХХ век, при това само в западна Украйна. Първото състезание е през 1997-а в Лвов. До момента в Украйна са открити десетки школи, а от спорта се очаква да откаже младежта от алкохола, цигарите и наркотиците.

Яйчен многобой

Британците са майстори в създаването на спортове, но също и на необичайни забавления – от хвърляне на греда, до надбягване с човек на легло. И най-абсурдните на пръв поглед състезания се провеждат като олимпийските – с правилник, съдии и ентусиазирана публика. В централните графства статут на национален спорт е придобил яйчният многобой. Състезателите си подхвърлят яйца от разстояние, бягат с тях или пък се опитват да задържат възможно най-много бройки. Коронната дисциплина е „руска рулетка“ – участниците чупят яйцата в главата си без да знаят кое от тях е сварено.

Бузкаши

Това е жестока средновековна игра, на която героят на Силвестър Сталоун от „Рамбо 3“ се състезава с коравите афганци. Състезателите са на коне, а вместо топка използват труп на теленце или коза. Целта е единият отбор да обгради другите състезатели в кръг и да им отнеме „топката“, а за целта са позволени удари с пръчка по главата. Конете, използвани за „бузкаши“ от малки се приучават към болка и удари. Историята на спорта познава и смъртни случаи, но това не е причина да се спира мачът, тъй като победата означава големи подаръци от богати спонсори.

Бирена буря

Колоездачите обичат да казват, че когато си на седалката е позволено да пиеш всичко. Но за участниците в „бирената буря“ в Уелс дори е задължително. По време на местния фестивал на пивото се провежда необикновено състезание с велосипеди – колоездачите трябва да преминат през определени пунктове, където да изпият предвидените количества алкохол. За да победиш в това състезание, трябва да поемеш напитките без да паднеш от седалката или да спреш да въртиш педалите.

Техо

Това състезание също свързва спорта с пиенето, но въпреки това бе прието за национален спорт на Колумбия преди 10 години. Корените на муса са още от колониалните времена, когато жените в Новия свят били малко. За да покорят сърцата им мъжете трябвало, освен всичко друго, да им устройват салюти като взривяват дъска с барут. Майсторът на най-яркия фойерверк бил най-привлекателен за дамите. А къде е мястото на питието? Преди взрива участниците се нуждаели от прилив на кураж за да не им трепне ръката. Може би затова в съвременна Колумбия всеки отбор по този опасен спорт има за спонсор… пивоварна.

Борба с пръсти

Преди 300 години това е най-разпространеното развлечение в баварските пивници. Противниците хващат с един пръст кожена лента, а целта е да издърпат противника над масата. Професионалните състезатели тренират като окачват тежки гири на средния си пръст.
Спортът е популярен и до днес, като президентът на Международната федерация по биатлон Андерс Бесерберг показа неподозирани умения в него. И въпреки напредващата си възраст победи няколко действащи биатлонисти по време на Световната купа в Руполдинг.

Капстекинг

Това занимание е предшественик на популярната игра тетрис. Разпространено е в Сингапур и местните държат на него дотолкова, че осигуряват безплатно обучение на всички желаещи туристи. В тази игра също присъстват чаши, но в тях не се налива нищо. Целта е от тях да се изгради възможно най-голямата пирамида за най-кратко време. Освен по скоростта на изпълнение, строежите на отборите се оценяват и по проявената креативност.

Блатен футбол

Всяко дете знае, че футбол може да се играе не само на трева, но и навсякъде другаде. Но на малко хора би им хрумнало да го правят в кал. Родината на блатния футбол е страната на хилядата езера и също толкова блата Финландия. Първоначално играта е сезонна – през пролетта и есента и е била част от тренировките на местните скиори. Така получава популярност и извън родината си. Основното правило – преобличането е забранено! Един играч трябва да може да завърши мача с толкова кал и вода, колкото дрехите и обувките му могат да съберат. Нерядко се случва някой буквално да остане неподвижен заради тежестта и умората.
В последните години Финландия загуби господството си в международните състезания и претърпя няколко загуби от източния си съсед. Като предимство на руските играчи може да се посочи фактът, че дори на професионалистите в истинския футбол в страната се случва да играят в истинска кал, най-вече през есента.

Да хванеш пешка с боксови ръкавици

Гледката на двама потни здравеняци, дълбоко замислени край шахматната дъска, е типична за шахбокса – комбинация от шахмат и бокс. Причината е, че участниците нямат време да свалят ръкавиците, за да обмислят ходовете си на черно-белите квадрати – почивката е едва 60 секунди.
Рундовете са 11 като се започва и завършва с шахмат. Интелектуалната игра обаче едва ли има големи шансове да реши изхода от двубоя, тъй като на боксовия ринг могат да бъдат нанесени доста по-сериозни поражения.
Основното в шахбокса е бързата настройка на ума от поемане на юмручни удари към анализ на дебюти и позиции. Той обаче е сред новите спортове и досега не е припознат за национален в нито една страна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.