Тръгва делото на Мартин Петров срещу „Булбанк” за 3,8 млн. лв.

Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

Газификация и превръщане на старите казарми в икономическо-технологичен парк са основните приоритети в Свищов Кметът на града Генчо Генчев направи отчет за дейността си през третата година от мандата

Ердоган: Никой не може да ни дава уроци по демокрация

Най-страшните оръжия на Турция Съседите ударно модернизират аскера

Със своите 648 000 души в редовни формирования турската армия е девета в света по численост и втора в НАТО след тази на САЩ. Армията е полупрофесионална. На военна повинност подлежат всички мъже, навършили 20-годишна възраст, доброволци от 18 г., жените – на нестроеви, медицински, тилови и щабни длъжности, срокът е от 6 до 15 месеца според образованието, след уволнението им до 45-годишна възраст са военнозадължени. На мобилизация подлежат всички мъже на възраст от 16 до 60 г. и жени на възраст от 20 до 45 години.

Турските въоръжени сили впечатляват с оборудването си. Според открити източници те разполагат към настоящия момент с 4263 танка, 812 самоходни артилерийски установки, 6398 бронетранспортьора, 449 хеликоптера и около 370 бойни самолета.

Във военно-морските сили служат 48 600 души, имат 215 кораба и спомагателни съда, включително 14 подводници, 19 фрегати, 7 корвети; военноморската авиация включва 26 самолета и 49 хеликоптера. Но това не е всичко. Има и брегова охрана, която се състои от 13 780 души със 124 кораба плюс по-малки съдове и 24 хеликоптера.

Турция разработва собствен танк, автоматична пушка, самоходно оръдие, брониран автомобил. Тя има и проект за изтребител от пето поколение. Освен това има ударен хеликоптер и добър безпилотник. Смята се, че южната ни съседка разработва и собствена междуконтинентална балистична ракета. Предлагаме на читателите на „Труд” кратък преглед на новите оръжия на Турция. Данните препечатваме от сайта „Искам да знам”.

Фрегата „Газиентеп“

Фрегата „Газиентеп“

Турската фрегата Газиентеп е една от основните бойни единици на ВМС на южната ни съседка. Нейният състав е близо 300 души. През 2006г. тя бе изпратена на мисия в Ливан /ЮНИФИЛ/ по линия на ООН. Така Турция стана първата мюсюлманска държава, която изпраща военнослужещи в ЮНИФИЛ. Турските ВМС се състоят от 14 000 кадрови военнослужещи и 34 500 наборни войници. Целият флот е общо от 48 000 души личен състав, включително бреговата охрана (2200 души) и 3 100 морски пехотинци. Флотът има голямо стратегическо значение за турските въоръжени сили, особено Северния флот, която осигурява проливите, свързващи Средиземно и Черно море. Освен това турските военноморски сили също така действат и в редица международни военни мисии, като например ALTHEA, CTPF, ISAF, КФОР, ЮНМИК и т.н. През 1960 г. турският флот е реорганизиран в четири основни формирования: Командване на турския флот, Команда на северната морска зона, Команда на южната морска зона и Военно морско обучение и образование.

Танкът Altay

Танкът Altay

Altay е името на новия турски танк. Все още не се знаят много подробности за него, но е известно, че той ще има композитна броня. Оръдието ще е гладкоцевно, 120 мм, с 4-ма души екипаж. Танкът с тегло от 65 тона е снабден с двигател с мощност от 1800 к.с., а максималната скорост, която развива е 70 км/ч. Любопитно е, че това ще е първата такава машина в света, който има електромотор. По този начин може да се елиминира топлинният сигнал на танка и така той ще стане невидим за ракетите с топлинно насочване.
За разработването на Altay Турция е отделила 1 милиард долара, а плановете са да има 1000 броя на стойност от 13 милиарда долара. Саудитска Арабия, Пакистан, Азербайджан и Оман са проявили интерес към машината.

Хеликоптерът TAI T129

Хеликоптерът TAI T129

За изненада на мнозина, Турция има свой собствен боен хеликоптер TAI T129. Плановете са тя да бъдат произведени 50 бройки от тази машина. TAI T129 е направен в партньорство с AgustaWestland и има обсег от 561 км, а максималната скорост, която може да развие, е 269 км/ч.
Разполага с разнообразно въоръжение, радари и модерна авионика.
Оръдието T-155 Firtina

24_t155_sabota

Приетото на въоръжение в турската армия през 2004 г. тежко самоходно оръдие T-155 Firtina не отстъпва по нищо на германския Panzerhaubitze 2000. Турското оръдие има 155 мм калибър, а снарядите му са с 40 км далекобойност. Може да стреля със скорост от 2 изстрела на минута. Екипажът на самоходното оръдие е от 5 човека, а когато резервоарът е пълен, може да преодолява 480 км. Оръдието е снабдено с немски дизелов двигател и използва технологии, които са разработени от военното подразделение на Samsung, създало южнокорейската гаубица K-9.

Изтребител 5-о поколение

Изтребител 5-о поколение 24_taitfx_sabota

Турция е в процес на създаване на свой изтребител от 5-о поколение TAI TFX. Той трябва да бъде готов до 2023г. За разработване на самолета са заделени 25 милиарда долара, а 250 броя трябва да постъпят на въоръжение. Самолетът ще използва два двигателя EJ200 – със същите лети и Eurofighter Typhoon.
Корпусът ще бъде направен от композитни и карбонови елементи, като по този начин се постига невидимост от радарите, по-голяма от тази на F-35.

Балистична и ядрена програма

Балистична и ядрена програма 24_missile_sabota

Много е вероятно Турция да върви по стъпките на Иран в създаването и развитието на своя ядрена програма, съобщават израелски източници. Такава ядрена програма може лесно да се прикрие с развитието на цивилна ядрена програма. Не е без значение фактът, че Турция желае сама да произвежда горивото за своите ядрени реактори на атомните си централи, а след това отработеното гориво да остава на нейна територия. По същия начин постъпи и Иран. А гражданските технологии лесно могат да бъдат използвани и за военни цели, по-точно за прикритие и производство на атомни бомби.
Освен програмата за ядрено оръжие, Турция развива и програма за балистични ракети. В момента в процес на разработка е ракета с обсег от 2500 км. А Ердоган нееднократно е заявявал, че иска неговата страна да има ракета с обсег от 10 000 км. Тези ракети се използват само за ядрено оръжие. През 90-те години на миналия век са били купени китайски технологии, които са използвани в разработките на такива ракети. В последствие тези технологии са развивани и усъвършенствани. Някои западни разузнавания смятат, че турците са успели да се сдобият от бившите съветски републики с документи, свързани с разработването на балистични ракети.
Освен това Турция планира да изгради тестова ракетна площадка и контролен сателитен център и има амбицията да разработи своя собствена космическа програма до 2023 г.

Бронирана машина Cobra II

Бронирана машина Cobra II 24_cobra_sabota

Турция разполага с брониран 4х4 джип Cobra II. Самото име подсказва, че това е втора версия на джипа, много по-добра от първия вариант, като може да транспортира 9 души. Той съоръжен с 6,7-литров V6 турбодизелов двигател, с 1100 Нм въртящ момент и мощност от 360 к.с. Машината тежи 12 тона, но мощният двигател помага да развива 120 км/ч.
Cobra II има всякакви екстри, които да помагат в бойна обстановка, като например предна топлинна камера, мощна камера за задно виждане, автоматична трансмисия, климатик. Той има две версии с автоматично 22 мм оръдие, 12,7 мм картечница и противотанкови ракети. Планирано е до края на това десетилетие Турция да приеме на въоръжение 300 броя от бронираната машина.

Безпилотникът Bayraktar

24_bayraktar_sabota

Анкара разработва и безпилотен самолет – Bayraktar Tactical UAS, който може да лети без прекъсване 24 часа, на височина от 8000 метра. Въоръжен е с две ракети с лазерно насочване. Системите за управление на безпилотния самолет може да се побере в един тир. Турция вече го е използвала срещу кюрдските бунтовници. С разработването на Bayraktar Tactical UAS Турция се нарежда сред страните, които имат свои безпилотни самолети. Такива страни са САЩ, Израел, Китай, Пакистан и Иран, като на Пакистан са помагали Китай и САЩ.

Автоматът MPT-76

Автоматът MPT-76 24_mpt-sabota

Това е автоматична пушка с модулен дизайн, изцяло проектирана от Турция.
За създаването й са похарчени над 22 милиона долара, целта е тази пушка да влезе на въоръжение и да замени използваната в момента немска Heckler & Koch G3.
Оказва се, че MPT-76 е по-издръжлива от АК-47, което означава, че пушката може да издържа на екстремни условия и лоша поддръжка, но това не пречи на точността й.
По точност MPT-76 значително надминава Heckler & Koch G3. При изпитанията се установява, че турската пушка има гарантирана точност до 600 метра, може да изстрелва 650 куршума в минута със скорост 800 метра в секунда. Тя разполага с Пикатини шина, което помага лесно да се модифицира. Има две версии с калибри, съответно 7.62×51 мм и 5.56×45. Предпочитаният от турците калибър е 7.62×51 мм.
Към тази пушка има интерес от Чили и Пакистан, като ще бъде закупена и от Азербайджан.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (44)

 1. Турски боклуци,плашат гаргите дали изобщо имат свястно оръжие или показват чужди, това да не е баклавъ или тюрлюгювеч.

  1. С сега разбрахте ли защо западняците наричат Ердоган диктатор и са против него? Защото развива страната си, Турция става по силна и по богата държава и независима! А това ги стряска и завиждат. Не им отърва. Затов заплануваха преврата и газито!

 2. Защо преди 15г България премахна ракетите си? Ракетите имаха мощен възпиращ ефект! Притеснително е съседна държава, с неоосманистки амбиции, диктатура, суспендирала ЕКЗПЧ, арестувала хиляди съдии и полицаи, намесила се на последните избори в България(открито Анкара съветваше изселниците за кого да гласуват) да се въоръжава до зъби. Това не е добросъседско поведение.

  1. Защот сме задници и си избираме мадридски кобургготи с лондонски юпита и еврейски пасита.

 3. Trebe da kupim atomna bomba – ne iztrebiteli – shtom sa babiti I tolkoz mnogo iskat na nasilvat mirnite narodi – deset kilometra nad Ankara I nema da ima Turcia. Mera spored mera! – Barem tui e vo Vehtia Zavet , po koito zhiveat miusulmanite !

  1. Требе ама нема пара ! С вушки не мойе! Давай дупе и чекай за пиратка !

   1. Kak da nema bre ! Velimir vika che BOKO drzhal $ 20 000 000 000.00 v off-shore accounts – da ne se uslushva – da kupuva ot Putin bombi !

 4. а ние помпаме мускули с някаква си ограда!а те турците само за няколко часа и са влезли победоносно в софия без дори и една пушка да е пукнала срещу тях!те наистина са въоръжени до зъби…да не говорим,че турски военни кораби постоянно кръстосват български териториални води!

 5. А нашето най страшно оръжие е партнерът им плевтелиев. Да им го пратим.

  1. Не можем, ние с овце няма как да бъдем съседи. Вие за макарони и въглища продадохте самоличноста си и 5 пари не струвате. Вие сте роби сънуващи да ядете чуждото !
   Вашите следи от кланета кръв по балканите още стоят в съзнанието на мирните хора. Никой нищо хубаво не е видял от вас !Вашата идеология е грабеж измама кражба лицемерие. ПРоклети бъдете !

   1. Ванка много си лют бре, оти така? Завист, завист. Никога няма да бъдеш на мястото на един турчин. Турчинът не е слугувал никому и не е бил роб никому . За това ТОЙ се отъждествява със Сивия вълк-също не търпящ робството. Овце сте вие, на стада се движете, робска продажна душа. Първо продавате и предавете всичко свято и после им издигате паметници и казвате,че турците са ви виновни. Не вие ги предадохте и продадохте – сиреч вие ги убихте. А що се отнася до пролята от турците кръв по Балканите ще ти кажа едно: Ако турците бяха толкова кръвожадни и алчни, толкова усърдни и безпощадни както вие през последните 140 години нито от вас, нито от това което си казвате като балкански народи нямаше да остане ни човек-досущ както го свършиха испанците, англичаните, руснаците, французите, холандците,белгийците и американците на последък. Не плачи, всичко това което наричаш „истроия“ е измислица.Батак и априлският пуч също.

   2. Не проклинай Ванка, попитали клетвата и заклинанието къде отива и тя отговорила отивам там откъдето ме изпратиха. Стягай дисагите и дим да те няма защото след турците идат циганите и твоята ще я клесат цигани от сега нататък и много ще се молиш турците да те спасят. Този път никой няма да се навие да те спасява. Този път племето ти е пред гибел, бавна,мъчителна, естественна, сигурна гибел. Не проклинай…Защото всичко изречено преди смъртта не важи…Умираш като нация. Ще останете малки откъснати племена около София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен-другото безвъзвратно е загубено. Ще ви показваме на туристите що е това дребно, кръвожадно, лъжливо, грабливо, злобно, крадливо, пошло, вредливо същество наречен българин, за да разбере целият свят защо изчезвате, че Божието проклятие виси над вас за стореното през последните 140 години-деца в майки пропищяха от вашата кръвожадност. Ограбвахте труда на мирния турчин и се хвалехте с това.

 6. Не бой те се ДЕЦА ПЕДЕроско ще ги ПОСРЕЩНЕ, прегърне и те ша на Убичат ..
  защото са ДЕМОКРАТИЧНА НАТОвска държава..
  Е затова жената на Роско го зареза, защото е ПИЧ 100 % мъжкар НАДУПЕН на ЗАПАД !

 7. Турската армия е обезглавена и в момента на мястото на офицери се назначават имами.
  Начело на заговора срещу турската армия са фашистката хунта, която по директиви на чужди служби продължава обезглавяването на турската армия до пълното и ликвидиране.

  Това не е трибуна за помпане на анадолска реклама и остро осъждаме тези опити за турска пропагнда.
  САСВО СТАВА ? ПАРИ ЛИ ПОЛУЧАВАТЕ ОТ НЯКЪДЕ ЗА ТЕЗИ СТАТИИ ?
  ЗАЩО НИ ЗАЛИВАТЕ ВСЕКИ ДЕН С ТУРСКА ПОМИЯ ?

  Къде са институциите ? До кога ще търпим турска пропаганда в българските медии ?

  1. Прост Сашко и Идиотко, завиждайте и дрънкайте глупости защото за друго сте неспособно малоумни! Има американски търговци които тестват и вече го продават този перфектен турски автомат който успя да мине през 16 натовски теста и критерии. Единственият автомат който е успял. Имате ли ютюб или вие сте в сибирската си бърлога и не знаете друго освен труд,бг или труд. ру ?! Турция е на 8 място преди Германия в световните военни индекси по мощ ма армията ! Галфони! Стройте си телените мрежи против комари по турската граница, наврете се обратно в Европейския си кенеф и тихо !

   1. А бе глупак анадолска овца, кой ти каза че ни е страх от вас ? Я духай от тука !

    1. Страх ли ? При вида на първия турски командос ще се надрискаш в гащите бе Бобчо! Гледай си “Ну погоди “ и не се дразни с по-силните от теб! То е лесно пред клавиатурата да си герой. А иначе си пикльо!

  2. Саша, напълно подкрепям статията. Хората пишат за да разберем,че скоро турците ще ни освободят от циганите. Не се плаши, недей се бунтува. Ако дойдат турците ще ни пазят, те ще воюват заради нас(досущ както от 1396 до 1878) а ние ще виреете, размножавате и растем също така в големи двуетажни къщи с големи дворове и многолюдна челяд. Историята се повтаря, връщаме се към 1365 година, слаби държави по Европа, силна Турция….

 8. Дрън дрън ярина …. Горе изброените пушкала са пълна пародия половината от тях несъществуващи.
  Въпросният танк Алтай , който се лансира на овцете като национален е празна южнокорейска каросерия от некачествен материал без мотор. Няма нито един екземпляр готов защото никой не дава мотор и още се търси мотор.

  Така нареченият национален хеликоптер е лоша имитация от много стара версия на италиански хеликоптер.

  Автомат МТ 76 никой не го е виждал и тествал какво може но явно се крие колко на брой брой изстрели може да прави преди да се скапе цевта.

  Така наречената балистична ракета успя да мине 70-80 км с бавна скорост докато се загуби и забие в морето..Абсалютна пародия без никакви параметри- навигация, гориво, скорост, качество на корпуса, средства за електронна защита и най важното няма бойна глава.Засега вози съчми от лагери.

  За бронираната техника : доста войници си намериха смърта в тези катафалки от преобръщане и от мини.

  Самолет от 6 то поколение ще видят през крив макарон и са празни предизборни приказки за овцете.

  Единствената свястна техника засега си остават топовете с стандартното лазерно насочване на снарядите Фъртъна което не е нещо особено.

  Тия гръмки глупости ония измамници да си ги разправят на стадото ..

  1. Pomiyar mirizliv. V internet ima dostatachno klipove na vaprosnite orajiya. Taka che ajde varvi da ebesh gyavurskata si mayka i spri da se pravish na mnogo razbirasht.Znaem che balgarite st prosto i zavistlivo pleme no tryabva i vie sami da go razberete inache kakto i sega shte prodaljavate da ste palni bolkuci kogoto vseki ebe kakto si iska

  2. Ще се задавиш от завист и омраза бе Идиоте, ще се задавиш. Нямате нито едното от посочените в статията оръжия. Гемийте ви на плуват, самолетите ви не летят, танковете нямат гориво и акумулатори, хеликоптери и без това нямате. И какво? На кого се надявате? Недей…Една нощ можем изненадващо да дойдем. Една нощ можем изненадващо да ударим. Може и с тези бавно летящи ракети. Омразата, ненавистта и завистта ще ви удоши. Пазете се. Опасно и болезнено е да не приемаш успехите на съседа.

 9. Не е проблем да се защитим от Турция, когато опитат ще научат колко ръба има светът.

  1. Ха ха , паднах от смях ! Напомни ми за вица в кеча : Пипитали кечаджията колко автомата имат в полка и той казал : три! И колко лопати: казал: ааа ВОЕННА Тайна ! Това бяхте навремето и сега сте същите ! Само дето навремето ви пазеше Братушката, а сега братушката е первият който ще ви кастрира и НАТО също ще си замълчи.

  2. Хахахахахаааа, ще де ще, ще ще….хахахахааааааа.Не бях се смял толкова от години. Ще де ще….

 10. Спешно имам нужда от 10 лв назаем до другата седмица, който помогне ще го запозная със сестра ми. Тя е много дашна и много лесно дава.

  1. Сашко, друга простотия не може ли да измисли гяурския ти мозък? Все едно и също !

 11. Сами си напечатвате статията,сами си почвате плюенето по турците!!!Това в Бьлгария напьлно сте изперкали….!!!!

  1. Тя статията си е добра, но не е за тъпите им проскубани и алкохолизирани български мозъци.

 12. Ne pluite turcite mili sanarodnici , parazite i murzelivci ot klasa sus samo4uvstvie.. Da vi imam sam o4uvstvieto na naciq s istoriq s neizvestno nastoq6te i bez bude6te..Nali ste 4uvali pogovorkata za koito hrani i obli4a… Drehite ni turski vnos , zelen4uka su6to , domakinskata te hnika i tq i daje edna gotvarska pe4ka ne proizvejdame v BG . Ot kade go vadi BOKO tozi rust ot nqkolko procenta rust na ikonomikata ???AAAAA… ot autsorsing beeeee. kvo li 6te da e tova

  1. Проста анадолска овца, ние истините казваме на вас.. Ако има някой за събуждане това сти вие. Ние с една надница ядем 10 кг месо а вие внасяте слама – 9000 т от България .

   1. Проста гяурска овца скрий се в кенефа си България, яж си сламата и се готви за Родопа- ще те правим на наденица!

 13. Стига с тая злоба и ненавист…забравяте че турци и българи са съюзници в Нато,съседи сме..имаме си много приятели…вечер си пием ракията заедно..нека и Турция и България да пребъде во веки веков и да сме си все добри приятели…Амин…

  1. Spolai ti Hasane za tia arni slova ! Turcite v BG , mozhe bi bez Kardjaliiskite turci sa si kat nas. Ima tolkoz rusi, sineoki -vervam edna krv sme, obshti maiki imame. Ot mnogo turci dobro sum videl. Ne shtem obache anadolcite da ni komandirat , a I verata ni v Gospoda Iisusa Hrista ni e mnogo skapa. Seki da slavi Boga si I da si imame komshuluka I ortaklaka.

 14. Добре си живяхме с турците толкова време, прасетата за нас, телешкото за тях, а ракията обща. 460000 муслимани,родени тука живеят там, а българите ходят да отмарят на Мармарис. Българите се лекуват в турски болници, а турски студенти се учат у нас. Сега кво стана? Ни ти да си жив, ни аз да съм умрял.

 15. Нема страшно…Турция с газта и петрола е обвързана към Русия и се опитва да се докопа до Катарски,Иракски и Сирийски петрол,но и Русия и Запада не му дава…ако се докопа тръбите ще минават през България така че ще има и за нас нещо…ще си имаме за пенсии през идните години..щото с домати и праскови тия неща няма как

 16. Развиват се съседите. На нас никой не ни е виновен че сме зарязали армията си.

 17. Ulan bu Türk ve Türkiye duşmanlığını bi bitiremediniz be gebersenizde bize olan nefretiniz dinmeyecek aptal herifler .

 18. Въпреки напредъка на Р.Турция тя не е велика и не може да бъде, докато има други по-велики от нея. Факта, че е подчинена на чужди сили и НАТОВСКИ генерали говори колко е велика. Факта е, че България също няма велика съдба в рамките на международните си ангажименти, нито докато беше подчинена на бившия СССР, нито сега като част от Западния демократичен блок. Турците и българите като съседи трябва да се уважават повече отколкото с всеки друг, а не да търсят повод за ненавист и вражда. Всяка жаба да си знае гьола и едновременно с това да се уважават всички!

 19. Ако на Ататюрк туркията почне да дрънка оръжие, значи е пред смъртна опасност. Колкото по наближават БОГария, по силно ще чуват УРААААААА, УРАААААА , УРАААААА и командата „ПО ПЕТ НА НОЖ“!!!!!!!! Този път няма да има спиране пред Цариград, защото много по далеч са все наши земи. А ЗА БЪЛГАРИЯ ГРАФ ИГНАТИЕВ КАЗВА „Ако небето пропадне с маждраци ще го подпрем. Ако земята се запали, със слюнка ще я угасим, и пак България ще освободим?. Та плюачите тука плюят върху себе си, и в храчките си ще се удавят, защото всичко що е турчин, е напаст, НО „…тръпнат, друг път не видели ведно да се бият живи и умрели…“

 20. Кучето лае, керванът си върви…жалко за алкохолизираните ви мозъци, няма да спасите България с празни приказки. Турция е 15 пъти по-мощна от България по всяко отношение, това е факт. Няма за какво да се правите на герои по интернета, вие сте нищожни…злобата ви към Турците и Турция няма край макар че ние не показваме същото. Не живейте само с историята ами правете нещо за България ако ви е мила…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.