Най-честите заболявания са на коронарните артерии

Швейцарски професор и родни кардиохирурзи извършиха 15 операции

Най-масовите сърдечни заболявания са на съдовете, които хранят самото сърце, т. нар. коронарни артерии. Огромният процент от операциите са тези за байпас на сърцето и на аортната клапа. В България процентът на болните, които идват с тези заболявания, е съвсем съпоставим с тези в останалите европейски страни. Това коментираха доц. Владимир Корновски и д-р Йордан Красналиев, ръководители на кардиохирургиите в болници "Сърце и мозък" в Бургас и Плевен. В момента, по покана на Българския кардиологичен институт, в здравното заведение в морския град, е световноизвестният швейцарски кардиохирург проф. Тиери Карел.

Проф. Карел е за първи път в страната ни. Той е специалист с изключителен опит, извършил е 12 000 кардиохирургични процедури, има над 800 научни публикации, участвал в в над 50 хуманитарни мисии.

Експертизата му включва заболявания на аортата, аортна дисекация, вродени болести на аортата, торако-абдоминални аневризми, инфекциозен ендокардит, хирургия на трикуспидална клапа, трансплантология, транскатетърни клапни интервенции, кардиореанимация, екстракорпорално кръвообръщение, механичен циркулационен съпорт и др.

Проф. Карел, д-р Йордан Красналиев и доц. Владимир Корновски извършиха близо  15 операции на митрални и аортни клапи, байпас операции и комбинирани кардиохирургични интервенции. Всяка от тях със средна  продължителност между 3 и 5 часа.

Кардиохирургията не трябва да се възприема от пациентите като присъда, а като начин да живееш по- дълго и по- добре, заявиха още лекарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони