Наказанието за щангите – измислица на руснаци

Изпълкомът на Международната федерация по вдигане на тежести (МФВД) изхвърли България за година от световната сцена, информира руската агенция ТАСС, позовавайки се на свой източник. А причината е неплатена глоба от 500 000 долара заради 11-те наши състезатели, хванати с допинг през 2015-а.

На два пъти обаче българската страна обори сумата в Спортния арбитраж в Лозана, а МФВД намали санкцията на $250 000 през април. Така за трети път родната федерация атакува глобата, а датата на делото се очаква да бъде назначена скоро.

„Абсолютна измислица – обяви адвокат Радостин Василев . - Решение за изваждане на нашата федерация в момента не може да бъде наложено от МФВТ и не е налагано. Тепърва в Лозана ще има трето дело и то ще е окончателно. Но България ще участва на световното в САЩ през ноември!“

През уикенда Василев заедно с Неделчо Колев, президент на родната федерация, бе в Прищина за обсъждане на мерките за борба с допинга. Българската страна бе по покана на Тамаш Аян, шеф на МФВТ.

На форума 9 държави бяха отстранени от международни състезания за година за нарушаване на антидопинговите правила - Русия, Китай, Турция, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Казахстан и Украйна. Всички те пропускат и Мондиала през ноември.

Същевременно Христо Христов донесе второ злато в двубоя за България в последния ден на европейското за кадети в Прищина. Талантът отнесе с 23 кг конкуренцията, като събра 355 кг при 94-килограмовите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт