Наказаха масажист за смъртта на мъж

След седем съдебни заседания състав на Шуменски окръжен съд призна Димитър Геров/62г./, известен като Митко-масажиста, за виновен за смъртта на Талихат Сабри/58г./ от шуменското село Друмево. В дома си през 2013 г. в качеството на рехабилитатор–масажист по непредпазливост подсъдимият причинил смъртта на клиента, чрез действия представляващи "мануална терапия". Те спадат към медицинска професия лекар – специалист "Физикална и рехабилитационна медицина", които Геров нямал право да упражнява, поради липса на квалификационна степен "магистър" по професионално направление "Медицина", уточняват от съда.

Магистратите му налага наказание 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Осъждат Геров да заплати 20 000 лв. на съпругата на пострадалия и по 10 000 лв. на двамата му сина.

От окръжен съд съобщават, че съдебният състав под председателството на съдия София Радославова е взел решението за виновност след 4-часово заседание, в което е изслушал и пледоарии на страните.

Основен акцент, заради спецификата на разглеждания казус са били назначените в хода на досъдебното производство и съдебното следствие съдебно–медицински експертизи. Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Варна.

Както "Труд" писа, инцидентът станал на 18 март 2013 г., когато мъжът от с.Друмево багерист със схванат врат посетил рехабилитатора за втори път. Първия път му правил масаж, а при второто посещение специалистът приложил мануална терапия с по-силно въздействие. След лечението пациентът се почувствал зле и потърсил помощ в шуменската болница. Бил изпратен за операция в „Св. Анна“ във Варна, но интервенция не е правена. На 2 април мъжът починал.

Същото условно наказание шуменският съд наложи и при първото гледане на казуса в началото на 2015 г. След това делото се върна за ново разглеждане от Апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право