Наказват консула ни в Одрин заради 3 март

Повод е скандалът с честването на националния празник

Отправена е строга забележка на генералния консул на България в Одрин във връзка със ситуацията около честването на националния празник - 3 март. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод случая с генералния консул Васил Вълчев, който отмени честването на националния празник в Одрин.

Захариева уточни, че това негово действие ще бъде взето предвид и при годишното му атестиране.

”Разграничихме се от действията на генералния консул в Одрин и поисках писмено обяснение за решението за промяна на организацията на провеждането на честването на националния празник, както и за посочването на причината за това, че не е съгласувал предварително действията си с посланика или с централното управление на Министерството на външните работи”, обясни Захариева.

Тя обясни, че на 2 март Вълчев е информирал, че поради загиналите на 1 март 8 турски войници и над 25 ранени, на 3 март са отменени всички публични прояви. Той уточнил, че не е провел стандартната съгласувателна процедура заради липса на време и с цел да запази доброто сътрудничеството с държавни и общински институции в региона.

„Обясненията не са приети, още повече, че в средата на месец февруари са изпратени указания на всички генерални консулства, където се посочва, че обществените и публични мероприятия следва да се съгласуват с посолствата в съответната страна”, обясни вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България