Наказват с глоба шеф на фалирала мина

Управителят на фалиралото "Евроманган" ЕАД ще бъде наказан с глоба, задето е пропуснал да поиска от съда откриване на производство по несъстоятелност в 30-дневен срок от спирането на плащанията на дружеството. Това става ясно от съобщение на Апeлативната прокуратура във Варна.

Според него Районната прокуратура в Добрич е внесла в съда постановление за освобождаването на Уелингс от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, което варира от 1000 до 5000 лв. Британецът, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, можеше да бъде наказан с до 3 г. лишаване от свобода, но обвинението е взело предвид, че досега не е осъждан и освобождаван от наказателна отговорност.

Уелингс е обвиняем от 23 ноември миналата година и е на свобода срещу гаранция от 2500 лв. Върху нея съдът е наложил обезпечение, тъй като до момента разходите по делото са двойно повече. От прокуратурата припомнят, че "Евроманган", което стопанисва на концесия мангановата мина в с. Оброчище, е изпаднало във фалит на 30 юни 2016 г. Дружеството има 1,5 млн. лв. дългове към НАП, 300 000 лв. - към "Енерго Про" и около 100 000 лв. към частни доставчици.

Заради хронично бавене на заплатите и ужасните условия на труд миналата година миньорите стачкуваха няколко пъти. Протестите им доведоха до разследването, което уличи Уелингс в неспазване на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България