Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

Налагането на електронни пари може да бъде фатално Хакерският рекет от последния месец, сривът на „Бритиш еъруейз“ ни предупреждават за технологичен апокалипсис

Гледахте ли най-новата осма част на „Бързи и яростни“? И да не сте, не сте изпуснали. Поредният екшън филм с най-невероятни и зрелищни каскади. На тези, които са го гледали, сигурно им се е сторило фантастично как злата героиня успя да хакне компютрите на стотици автомобили, да ги управлява дистанционно и използва за нападение срещу кортежа на някакъв министър. Всъщност руския военен министър.

Само преди три дни излезе информация, че 11-годишният Рубен Пол от Тексас е потресъл с уменията си делегатите на конференция по сигурността в Холандия.

„От самолетите до автомобилите, до умните къщи – всяко нещо, всяка играчка може да бъде част от интернета на нещата. От терминаторите до плюшените мечета, всяко нещо може да бъде превърнато в оръжие и използвано срещу хората“, заявил малчуганът. След това демонстрирал как може да хакне телефоните на присъстващите в залата специалисти по киберсигурност и да ги използва, за да получи контрол върху една играчка и да направи запис на пространството около нея. Стряскащо нали? Присъстващите определено са били впечатлени.

Само преди дни се осъществи и първата масирана атака, целяща получаване на откуп, с помощта на кибероръжия разработени от ЦРУ и АНС (Агенцията за национална сигурност на САЩ – б.р.) и откраднати от арсенала им. В резултат на атаката бяха блокирани стотици хиляди компютри по света. Няколко болници, германските железници и не знам какво още бяха парализирани. Имаше и човешки жертви.

Очевидно лошата новина е, че тези атаки ще зачестяват и ще нанасят все повече поражения. Скоро хората ще започнат да осъзнават, че техниката не е само прогрес, но и сериозен проблем. Под въпрос е поставена нашата сигурност, правото на личен живот, та дори и нашето съществуване.

Смятате, че се шегувам и преувеличавам? Дали ще ви е спокойно, ако знаете, че телевизорът ви вероятно ви подслушва и предава какво си говорите? Не вярвате? Програмата „Плачещият ангел“ е разработена точно за целта от ЦРУ. Случайно ли Марк Цукърбърг, милиардерът-създател на Фейсбук си е сложил лепенка на камерата на компютъра? Как ли ще се чувствате, ако знаете, че някой би могъл да ви хакне компютъра на колата и да ви „катастрофира“? Фантазии? Напротив, това вече се случва на практика и е само началото. Само преди месец изби скандал, че производителят на аудиооборудване „Босе“ всъщност използва произведените от него безжични слушалки, за да подслушва какво слушат клиентите и да продава тази информация.

Двете най-големи разузнавателни агенции в света с астрономически бюджети, в които работещите ги проверяват постоянно за благонадеждност, въпреки драконовските мерки за сигурност не успяха да опазят кибероръжията си.

Покрай тази атака, излезе информация, че един от обектите на шпионаж е била и системата СУИФТ, чрез която се осъществяват всички международни междубанкови плащания. Много вероятно в арсенала на програмите, откраднати от „Сенчестите брокери“, има специализирани програми за хакване на тази система.

Защо ви разказвам тези събития? Защото от почти две години част от световният „елит“ открито говори за премахването на парите в брой и преминаването към изцяло безналично разплащане. Очевидно смятат, че така ще постигнат отколешната си мечта за тотален контрол върху хората. Разбира се, това е пакетирано като „борба с тероризма, прането на пари и данъчните измами“. Само наивник би повярвал, на подобни басни. За жалост този им стремеж ще ни изложи на сериозни рискове, ако не вземем сами мерки за своята сигурност.

Докато изброените по-горе примери засягат съдбата на един или няколко души, финансовата система е свързана с живота и добруването на всички нас.

Само за момент си представете живота без пари в брой. Няма вече банкноти и монети. Имате само пластмасова карта, с която плащате всичко. Мислите, че това ще е хубаво, защото няма какво да криете, а лошите ще ги хванат? Помните ли онази песен на Си Си Кеч – „Добрите момчета побеждават само във филмите“?

Ставате напълно зависими от банките, компютрите и властите. При най-малък проблем с тока, мрежата, връзката между компютрите, вирус или нещо друго… всичко блокира.

Освен това чрез банките властите ще имат пълна информация и контрол върху това къде и как харчите парите си. Ще бъдете напълно „прозрачни“. Отишли сте на „неправилния“ митинг. Дали сте пари на „неправилната“ партия или политик. Е, само с натискане на няколко клавиша сметките ви могат да бъдат блокирани и ставате парий. Ще ви се наложи да обяснявате, че сте невинни, че всъщност не симпатизирате на опозицията, че сте верни на управляващата партия. В противен случай няма да можете една вода или един хляб да си купите.

Смятате, че съм краен? Огледайте се. Попитайте роднините на хората, които станаха жертва на компютърната атака миналата седмица. Или пък просто си припомнете всички скандали във финансовата система на милата ни родина. Тези предходни кризи ще ни се сторят като пролетен ветрец в сравнение с бурята, която се е задала.

В скоро време очаквам да станем свидетели на първия глобален грабеж на банка/и. Всъщност той май се случи миналата година. През 2016 г. хакери успяха да отмъкнат 100 милиона долара от сметка на централната банка на Бангладеш във Федералния резерв на Ню Йорк. Представяте ли си?! Да откраднеш толкова пари от най-голямата и най-мощна централна банка в света!

След като се видя, че специалистите в шпионската работа не могат да се опазят, кое кара политиците да вярват, че ще могат да опазят финансовата/банковата система от подобни атаки?

В този смисъл е много късогледо от страна на правителствата, които се опитват да наложат електронни пари чрез несъвършените си системи. Явно не си дават сметка, че самите те могат да станат жертва на собствената си алчност за власт? Само си представете какво ще се случи с икономиката на една страна, ако банките и разплащателната система блокират? Невъзможно? Я пак си помислете. След всичко, което стана само миналата седмица, подобни сценарии са не само възможни, но и напълно вероятни в недалечно бъдеще.

Като потвърждение и капак на всичко написано по-горе на 27 май се сринаха компютърните системи на „Бритиш Еъруейз“, в резултат на което бяха анулирани всички полети от летищата „Хийтроу“ и „Гетуик“. За тези, които не са пътували, да поясня мащаба на кризата. Дневно през „Гетуик“ минават около 127 000 пътници, или 770 полета на ден. „Хийтроу“ – 207 000 души, или 1300 полета на ден. Започвате ли да осъзнавате колко е сериозно? Това са преките щети; косвените – пропаднали връзки към други дестинации, недоставени товари и т.н., не знам дали някой може да изчисли.

И понеже повечето, да не кажа всички правителства са доказано некадърни и хич не ги е еня за добруването на хората, наше задължение е да помислим как да се предпазим от подобни събития.

Легендарният шеф на CISCO – Анди Гроув, беше казал: „Само параноиците оцеляват.“

Както обичам да казвам – кой разбрал, разбрал.

 

*Авторът е основател на Българската фондова борса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. Голям прас. Парите се „печатат“ с едно натискане на копчето, а електронните пари улесняват прехвърлянето им в индия и китай.

 2. Че сривът на Бритиш Еъруейз е електрически, не електронен. Отделно където не са засегнати финансите на хората както се представя тук. Отделно където има разлика между филм и реална ситуация…да не говориме, че на запад от години си ги имаелектронните и безконтактовите плащания. Но пък ако се замисли човек, ако трябва всичко да е електронно нали не може да се скрие от къде примерно Труд получава кеш за да пускат фалшиви и руски новини. Демек черната икономика излиза на яве.

  1. Петрова, недоумявам как може толкова много мозък да се е събрал в една глава.

   1. При положение, че не можеш да ми проетеш ника, няма какво да се чудиш и да проумяваш. Иначе имам необходимото образование завършено в България и нобходимия опит трупащ се в Англия за да знам това онова. Също знам, че един финансист не разбира нищо от банкова сигурност…все едно доктор уши,нос,гърло да говори за хирургия.

 3. Как е възможно да съществува подобна безбрежна тъпота?
  Парите може и да се „печатат“ с едно натискане на копчето, но са си твоя в джоб или под дюшека. И за да ти ги вземат, трябва да насочат пистолет срещу теб. А това не може да стане едновременно срещу една цяла корпорация, а ти може да си купиш картечница…
  Ти и се можеш да изпращаш електронни рупии и електронни юани, но… само ако ги имаш, защото с две движения на мишока (моите са мъжки 🙂 някой може да ги препрати, че и всичките „твои“ ел.мъни, незнайно къде, за да купи сладолед или дъвка за приятелката си…
  Какви са тези супер-цигЪнки, които раждат и отвъждат такива супер-гении 🙂

  1. пич, де6ил е на макя ти сина – ходи си пий хаповете с „но са си твоя в джоб или под дюшека.“…

 4. Пешо. Има си гаранций и банките не се нуждаят от политици за да им опазват парите и да им повишават сигурността. Тепърва в страната ни ще се прави опит за въвеждане на плащания онлайн при това за фирмите(така, те ще трябва да се откажат от съмнителните кешови плащания). Иначе то и сега ги има електронните сметки и банкови плащания, но са пожелателни. А основателя на Българската фондова борса да не би да търгува само с кеш, че е толкова нахъсан? И това означава ли, че фондовата ни борса не е сигурна?

  1. „банките не се нуждаят от политици за да им опазват парите и да им повишават сигурността“ – зависи коя сигурност… за да няма банкови кризи явно е нужен някой който от време на време да ги бие през ръцете… за физическата си прав…

 5. Pisano e v Otkrovenieto na Ioana- chip na cheloto ili desnata kitka na seki, i totalno poklonenie na ‘zviara’. Nepokornite izmirat ! Edin badesht voivoda, edna vera – do vtoroto prishestvie na Hrista! S uchudvane skoro razbrah, che miusulmanite sashto ochakvat Iisus da se varne povtorno i vervat che shte ustanovi Islama, no tova Gospod Hristos ne e kazal !

 6. „Налагането на електронни пари може да бъде фатално“ . . . ЗА МОШЕНИЦИТЕ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.