Намалиха на 5 г. присъдата на жена убиец

Àïåëàòèâåí ñúä íàìàëè ïðèñúäàòà íà Âåíåòà, óáèëà ìúæà ñè, îò 7 ã. íà 5 ã. çàòâîð

Магистрати намалиха присъдата на Венета Ангелова /23 г./ от шуменското с. Салманово, която уби с един удар с нож в сърцето съпруга си Севдалин Христов от 7 г. на 5 г. затвор при строг режим. Решението е на Апелативния съд във Варна, пред който подсъдимата обжалва наказанието на шуменския окръжен съд.

Втората инстанция намалява и обезщетението, което Виолета дължи на двете си деца и майката на убития. По първоначалното решение тя трябваше да плати 260 000 лв., сега то пада на 150 000 лв. /по 60 000 лв. на двете си дъщери и 30 000 лв. на майката на убития/.

Според съда има смекчаващи обстоятелства, Венета не е целяла умишлено да умъртви Севдалин, а да го сплаши с ножа, тя изразява съжаление, признава фактите, не е била осъждана до момента. Освен това магистрати отчитат, че двете невръстни деца имат нужда от родител и те не следва да понасят всички негативи от извършеното от майка им. Присъдата може да бъде обжалвана пред ВКС.

Венета и Севдалин били приятели още от школото в село Салманово. През 2011 г. заживяли заедно и се родили двете им момиченца сега на 4 и 5 г. Построили си жилище - една стая в двора на тъщата. Постепенно скандалите там станали ежедневие. Севдалин искал да имат още деца, Венета не. Той я ревнувал и тънел в съмнения, че му изневерява. Взели решение да се разделят.

На фаталния 21 май м.г. се скарали непоправимо, първо пред роднини, после и у дома. Едно от децата извикало баба си, заради големия скандал между родителите. Докато се карали и дърпали, Венета взела ножа от близката маса и пробола Севдалин в гърдите. Уцелила го точно в сърцето, а той издъхнал на място от остра кръвозагуба. Жената дала обяснения, че се карали, защото Севдалин искал да се изнесе от къщата и да вземе децата, а тя не ги давала. Той я ударил с юмрук по главата, а за да се предпази тя взела ножа. "Крещях, че ако доближи, ще го ударя, но той не ме послуша", обяснявала убийцата. Двете деца сега се отглеждат от баба им, подсъдимата е в затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право