Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Намаляват административната тежест за учителите през новата учебна година

Снимка: МОН

Днес е последният ден за публично обсъждане на новата наредба за приобщаващото образование. След като старата работи една година – стана ясно, че тя по-скоро затруднява административно учители и директори и не може да контролира агресията в училище. Затова министерството подготви нов проект, който връща част от старите правила в училище, информира БНТ.

Учители се оплакаха, че наредбата за приобщаващото образование не работи – не могат да изгонят от час ученик, който пречи, родителят е превърнат в най-важната инстанция и са затрупани с писането на излишни документи за всяко дете, което се нуждае от подкрепа.

“Аз и сега мога пак да кажа, че всъщност броят на заповедите от миналата учебна година и тази, която изтича сега на 15 септември, е около 600 заповеди повече”, каза Венелина Николова, директор на 125-то СУ.

Заради всичко това министерството замени наредбата с нова. Просветното министерство е изчислило, че новата наредба ще намали административната работа на учителите 10 пъти. Тоест, ако в едно училище има 15 ученици, които се нуждаят от допълнителна подкрепа, досега за тях са се писали над 480 различни заповеди, с новата наредба се очаква тези документи да се сведат до около 45.

Отпада и изискването при санкция на ученика родителите да се уведомяват писмено.Това ще може да става с имейл. Ако родителят не реагира, процедурата няма да бъде спирана както досега.

Учителите имат и предложение – да има психолог и педагогически съветник във всяко българско училище. Наредбата не разписва това, а е крайно време то да бъде регламентирано и обвързано с допълнително финансиране.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете