Комисията за борба със сивата икономика подкрепи отлагането на Закона за горивата с 6 месеца

МВР хвана дрога за 5,5 млн. лева (СНИМКИ) Задържани са 46 кг хероин и 13 кг амфетамини

Образователният министър: Децата, изучаващи религия, са възпитани и с ниски нива на агресия

БАБХ проверява случай с хранително натравяне при деца от две училища в София

Сърбия иска продължаване на „Турски поток” през нейната територия

Начална учителка в София към ученици: Не е възможно човек да стъпи на Луната (ВИДЕО)

Директор в „Локхийд Мартин”: Може да имаме сделка за Ф-16 до 9 месеца

Спецсъдът пак върна на прокуратурата делото за „Царските конюшни“

АПИ: Жалба блокира търга за ремонт на 20 км от пътя Мездра-Ботевград

Париж задейства план за Брекзит без сделка Мей стартира преговори, след като оцеля във вот на недоверие

Роналдо и „Юве“ след Първата: Това е само началото

С шоу по фигурно пързаляне ще бъде открита ледената пързалка в Благоевград

Фейсбук изтри стотици страници и акаунти, свързани с Русия

Ученици намериха портфейл с пари и документи и го предадоха в полицията

Сливен чества освобождението си на мястото, където Чинтулов посрещнал руските части

Намерена красота Вижте картините в галерия „Боев“ в Пазарджик до 10 ноември

Не е лесно да преразкажеш картини. Да превърнеш цветовете в думи, а формите – в изречения. Понякога наративът просто се предава. Друг път бива безславно охулен поради своеволните си интерпретации.

Има картини обаче, които говорят сами. Картини, които ни заразяват с емоция и без да знаем езика, разбираме мислите им. Без да бъдем посветени, неусетно ни посвещават.

Картини, които надскачат рамката, за да заживеят в сърцата ни. Като несподелена обич, която никога няма да имаме. Защото нашето тук и сега не съвпада с тяхната извънвременна ценност. Защото нашето днес не побира тяхното бъдеще. Защото онова, което са ни прошепнали е наша лична тайна. Но много са сърцата и още повече – тайните им.

Такива са картините на Яна Костадинова, а новата ? изложба „Цветове на кръстопът“ е поредният впечатляващ пример в творческата ? биография. Не очаквайте обаче нерешителност в търсенията на автора. Защото всяко едно от 50-те платна е ясно заявена позиция. И достойно извървян път на четката.

На този кръстопът цветовете се гонят и намират себе си – винаги нови, хилядолики и истинни. Разкриват други измерения и разказват нечувани форми. Откритията се превръщат в творчески откровения и всяка посока е точната. Защото няма грешни пътищата, само неизвървени.

Онова, което тези картини ни разказват е далеч от пустословния брътвеж на ежедневието. Тук цветовете ни поднасят своя ясен и смел звън и той отеква в нас като забравена емоция и отдавна търсена истина. Тяхното ехо се чува дълго след като сме излезнали от галерията и завладява необратимо тишината на мислите ни. Всяка творба изненадва със собствена персоналност. Всяка творба е нова история.

Формите щедро прощават на реалността всяка ординарност и я претворяват в красива абстракция. За да ? позволят да помечтае и сбъдне своите неизказани желания. За да я освободят от статуквото и ? помогнат да стане това, което иска да бъде. И независимо от заглавието или какво виждаме върху платното –било то „Прилив“, „Ураган“, „Ангел на прозореца“ или „Гълъб“ – тези картини винаги ни оставят да ги чуем и разчетем по свой начин. Тяхната врата е отворена за всички, които имат сетивата да ги видят. Отвъд определенията и критическите дефиниции, те живеят свой живот. Живот, който ни докосва и променя нашия собствен. Защото дори когато красотата не може да спаси света, тя със сигурност го променя.

Яна Костадинова претворява умело образа на този свят и майсторски изчистените ? композиции затвърждават славата ?. Нейната живопис предизвиква мрака на пошлото и ни носи така нужната доза естетски вкус и духовна красота. Нейните цветове пресичат пътеките на съмнението и намират чистите отговори, заедно с неоспоримата творческа истина – да прекрачиш граници, за да намериш своето място, да се променяш, но да останеш верен на себе си. Така кръстопътищата раждат картини и тогава пътят си заслужава.

„Цветове на кръстопът“ може да бъде видяна в пространството на арт галерия „Боев“. Макар и извън пределите на София, тази галерия отдавна е известна на българските ценители и колекционери с факта, че именно там излагат имена от ранга на Никола Манев, Милко Божков, Стоян Цанев, Стоимен Стоилов и още много други великолепни български автори.

Изложбата на Яна Костадинова ще продължи до 10 ноември и заслужава всяка секунда от пътя до Пазарджик. Защото независимо от житейските кръстопътища, красивото е възможна посока, когато го търсим с компаса на душата си. Въпрос на избор и добра ориентация.

 

Визитка

24.inddЯна Костадинова е родена в град Добрич. Завършва през 1996 г. Националната художествена академия, специалност “Сценография” при проф. Г. Иванов. През 2003 г. придобива степен “Доктор на изкуствата” с тема на доктората: “Българският моден и театрален костюм в проекциите и естетиката на ар нуво”. От 2009 г. има научно звание “Доцент”. От 1998 до 1999 г. работи като сценограф и костюмограф в Драматичен театър “Н. Масалитинов”, гр. Пловдив. В периода 2002 – 2009г. работи като арт директор и графичен дизайнер в Noble Graphics, Ogilvy&Mather и Active group. Преподавател в Националната художествена академия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.