Намериха работа на близо 600 безработни в Шуменско

Обучават 120 за бъдещи професии

В област Шумен за месец на работа са били устроени 595 безработни лица, съобщават от Агенцията по заетостта. От тях 120 са младежи на възраст до 29 години, а 105 са били продължително безработни с регистрация в бюрата по труда над 1 година.

Работодатели са заявили в бюрата по труда от областта 360 работни места, като най-много са в сферата на преработващата промишленост и селското стопанство.

Така безработицата в регион Шумен е 10,2%, а броя на регистрираните без работа е 7 768. В сравнение с февруари 2018 г., хората на борсата са по-малко с близо 1 270 души, отчитат трудови посредници.

В град Шумен равнището на безработица е най-ниско в целия регион - 3,7%.

В Шуменско е стартирало и обучение на 120 хора без препитание. Курсовете са по професии в сферата на услугите. Най-много ще бъдат включени в обучение за продавач-консултанти и касиери – по 40 човека. По 20 души ще придобият квалификация за застрахователи и готвачи. Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019 г., като на част от успешно завършилите професионално обучение ще бъде осигурена 3 месечна заетост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони