Намесиха Русия в бягството на Груевски

Скопие продължава да търси виновник за случилото се

Намалиха му заплатата с 5 процента

Избягалият от родината си бивш македонски премиер Никола Груевски получава защита от унгарския министър-председател Виктор Орбан по искане на Русия, твърди македонската 1ТВ, която се позова на свои източници в Будапеща.

В понеделник Груевски съобщи във фейсбук, че е получил многобройни заплахи за живота си и е в Унгария, където поискал убежище. Двамата с Орбан са смятани за близки, а партиите им са членки на Европейската народна партия (ЕНП). Преди това телевизията съобщи, че експремиерът на Македония дори получил подслон във вила на Виктор Орбан, но властите отрекоха да се е срещал с него. Късно снощи кабинетът на Орбан потвърди, че Груевски е в Будапеща и че искането му за убежище ще бъде разгледано. Но бе подчертано, че Унгария не се меси във вътрешните работи на Македония.

Максималният срок за разглеждане на молбата за убежище е 90 дни, но има и по-кратки процедури, съобщиха македонски медии.

Груевски бе в неизвестност след петък, когато Наказателният съд в Скопие потвърди 2-годишната му ефективна присъда за покупка на луксозен “Мерцедес” за лични нужди с държавни пари. Той обаче не се яви за излежаване на наказанието.

Късно във вторник македонското МВР издаде международна заповед за ареста на бившия премиер, докато в Скопие продължиха споровете кой е виновен за бягството. Вътрешният министър Оливер Спасовски обвини съдиите, че не са задържали предварително Груевски, но от Наказателния съд отхвърлиха обвиненията и настояха, че прокурорът не е поискал да бъде наложена мярката арест.

Днес македонският парламент реши да намали с 5% (около €50) заплатата на Груевски като депутат заради неизвинените му отсъствия.

Коментари

Задължително поле