Нанесени са щети по железопътната инфраструктура край Варна заради интензивните валежи

При вчерашните интензивни валежи в района на община Варна беше сериозно наводнена железопътната инфраструктура, съобщиха от НКЖИ. Това доведе до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк - Тополите и Варна - Варна товарен парк (около спирка Варна). Въведени бяха временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч.

Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци.

За овладяване на бедственото положение, отстраняване на последствията от наводнението и възстановяване на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура, ДП НКЖИ очаква да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването й и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация.

Към момента влаковете се движат по разписание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България