Наоми Кембъл празнува 40 години на подиума с изложба

И до днес Наоми е сред най-печелившите модели.

За първи път супермодел „превзема“ музея „Виктория и Албърт“

Стотици емблематични тоалети от гардероба ѝ на световни дизайнери

Само на 18 е първият чернокож модел корицата на Vogue

Утре легендата от модните подиуми Наоми Кембъл ще стане първият супермодел, на когото ще бъде посветена изложба в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон.

С „Наоми в модата“ ще бъде отбелязана забележителната 40-годишна кариера на британската модна икона, която продължава да бъде сред най-търсените и работещи супермодели. Изложбата включва стотици тоалети от гардероба на Кембъл, включително емблематични модели от колекции висша мода на Джон Галиано за Dior и Алекзандър Маккуин за Givenchy. 

Изборът на високоуважавания музей за изкуство и дизайн „Виктория и Албърт“ да посвети изложба на модел беше поставен под въпрос от критиците. „Но най-великите модели не са просто модели“, отговаря кураторката Сонет Станфил и допълва: „Те са източник на вдъхновение - неповторимото очарование на Наоми Кембъл и химията ѝ с камерата са част от модната легенда“.

Кембъл се е появявала на безброй дефилета, участвала е в стотици модни кампании и е работила с най-престижните дизайнери и фотографи в индустрията. Кариерата ѝ започва в ранна възраст - тя е открита едва на 15 години и влиза в историята няколко години по-късно като първия чернокож модел, който се появява на корицата на парижкия Vogue. Това става когато Наоми е едва на 18 години през 1988 г. - твърди се, че известният моден дизайнер Ив Сен Лоран е лобирал упорито за Наоми Кембъл. Когато това се случва, се смята за революция, защото Наоми става първата чернокожа манекенка на корицата на световното модно списание. „Нека Бог благослови Ив“, казва тя за него на един от плакатите, поставени в началото на изложението.

40 години Наоми не слиза от кориците.

За да изгради тази изложба, Сонет Станфил интервюира супермодела в продължение на часове. „Тя има невероятна памет. Помни с кого е била, когато е носела определена дреха“, разказва кураторката. Тя успява да се възползва от личната ѝ колекция, включваща аксесоари, снимки, дрехи и дори билетите ѝ за „Конкорд“ между Лондон и Ню Йорк. Модните къщи също са ѝ предоставили назаем свои произведения.

Наоми Кембъл е известна и с трудния си характер, далеч от образа на доброто момиче. През 2007 г. тя е осъдена на пет дни общественополезен труд в Ню Йорк за това, че хвърлила телефона си по асистент. Тогава всяка сутрин я дебнат папараци.

„Най-накрая реших да покажа лицето си“, спомня си тя. Наоми се появява публично с кралската си осанка, облечена във вечерна рокля на „Долче и Габана“, изложена днес в музея „Виктория и Албърт“, като дефилира смело пред камерите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица