Нападателят на Алекс обвинен за умишлено убийство

Проверява се участието и на други цигани в побоя

След смъртта на Алекс, срещу задържания за побоя над него е повдигнато обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди. Проверява се и версията за участие и на други лица в тежкото престъпление. Това съобщиха от прокуратурата.

Както писа “Труд”, на 8 юли призори, защото отказал да им даде цигара. Според свидетелски показания един замахва с бирена бутилка, а друг го удря с ръка. Момчето пада и си удря главата в тротоара. С тежка черепно-мозъчна травма е откарано в болницата в Русе, където почина в събота – 15 юли.

За нападението бе задържан 32-годишният ром Валентин Маринов. Първоначално обвинението срещу него бе за нанасяне на телесна повреда. След смъртта на момчето от Районната прокуратура в Бяла делото е предадено на Окръжна прокуратура-Русе и на циганина е повдигнато по-тежко обвинение за убийство.

Криминалистите обаче проверяват версията, че не Маринов е ударил момчето. Той бил най-възрастният от тумбата роми, по принцип бил кротък, нямал крими досие и рядко излизал по центъра на града. Не се изключва той да се е съгласил да поеме вината на свой племенник с бандитски прояви, който със сигурност щял да получи висока присъда. На мястото на инцидента има камери, но на записа не се вижда ясно дали Маринов е сред тумбата и кой нанася ударите. Засега тази версия не е доказана.

В понеделник бе ден на траур за Бяла, а до края на седмицата са отменени всякакви увеселителни прояви. Вчера роднини, приятели, съученици и жители на Бяла се събраха пред местната църква за опелото на Алекс. Повечето от опечалените отказваха да говорят. През сълзи само чичо му Панайот Панайотов каза по адрес на ромите: “Да им дават повече помощи, а съдиите изобщо да не ги съдят. Това не е държава”.

Коментари

Задължително поле