Нападателят от Истанбул е около 25-годишен, възможно е да е от Източен Китай

Турската полиция разпространи снимки на нападателя от Истанбул, който отне живота на 39 души навръх Нова година. Смята се, че той е от Убекистан или Киргизстан, предаде Си Ен Ен Тюрк.

Местните власти допускат и възможността той да е от Източен Китай и да е на около 25 години. Разследващите смятат, че е възможно той да е свързан с терористичната клетка, извършила тройния атентат на летището в Истанбул през лятото, в който загинаха 47 души и който беше приписан на ИД, допълва „Хюриет”.

Според изданието полицейските и разузнавателните служби на Турция са получили информации за риск от атака на ИД в нощта на Нова година. Информацията била за риск в няколко турски градове. Тогава властите предприели множество арести и претърсвания през целия месец декември в опит да предотвратят евентуален атентат.

В друга статия изданието цитира журналиста Абдулкадир Селви, който пише, че Турция е била предупредена от американските разузнавателни служби на 30 декември относно терористична атака в Истанбул или Анкара в новогодишната нощ. Същевременно италианският в. „Стампа” пише, като се позовава на специалния си пратеник в Истанбул Джордано Стабиле, че във връзка с нападението са били разпитани 63 души, заподозрени, че са част от клетки на ИД в Турция. Така разследващите са стигнали до подозрението, че нападателят е от Централна Азия, от Киргизстан или Узбекистан. Преди това се твърдеше, че нападателят може би е от арабски произход. Според пратеника на „Стампа” разследващите дори разполагали с име на заподозрян.

Според експертите, изследвали видеото от атаката, нападателят е професионално обучен да използва оръжие. Той е изстрелял над 180 куршума срещу празнуващите. Все още не е ясно точно колко минути е прекарал в клуба, преди да избяга. Разследващите са намерили 500 турски лири в джоба на палтото, което е оставил на мястото. По-рано беше разпространено видео от момента, в който нападателят влиза в клуба в Истанбул, стреляйки по пешеходци и преминаващите автомобили. Видеото е от една от охранителните камери на клуба и се вижда как нападателят стреля с автомат "Калашников". / БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят