Нападенията над медици влизат в парламента

Зачестилите случаи у нас на насилие и агресия над медицинското съсловие ще бъдат обект на разговори в Народното събрания по време на предстоящия парламентарен контрол в петък, 30 юни.

Очаква се министърът на здравеопазването проф. Николай Петров да изнесе информация относно броя на регистрираните случаи на нападение над медици от началото на годината, както и какви мерки предприема неговото ведомство, за да се реши проблемът. Въпросите са отправен към него от народния представител от „Обединени патриоти“ Миглена Александрова.

През 2013 г. с промени в Наказателния кодекс нападението над медицински лица стана престъпление, което се наказва със затвор от 3 до 15 години.

От началото на тази година случаите на насилие над медици са най-малко шест от страна на пациенти или техни близки при опит на спешните екипи да изпълнят служебните си задължения.

Агресията е една от причините лекари и сестри у нас да се отказват от професията си. През 2016 г. след нападение от пациентка медицинска сестра депозира молба за напускане. В понеделник стана ясно, че шефът на спешното отделение към МБАЛ Добрич – д-р Бисер Ботев напуска работа заради подобен случай.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България