Нападната от куче осъди община да й плати 5300 лв.

Снимка: Архив

Жената била с множество ухапвания, спасили я минувачи

Над 5300 лв. ще струват на общината в Цар Калоян последиците от ухапване от бездомно куче, което нападнало жена на улицата. Пострадалата имала множество следи от кучешки зъби, включително по лицето и около ухото, по предмишницата, двата крака. Била с охлузни рани, получени при падането й на земята, когато песът я съборил. Спасила я намесата на съседка и преминаващ.

Нападението, което не било провокирано, е станало на улицата през септември 2017 г. Голямо черно куче, което било без ушна марка, но не били събрани данни и да е домашно, се нахвърлило върху жената и й причинило множество рани.

Тя първо била откарана в Центъра за спешна медицинска помощ, а после била в болницата в Разград на лечение 5 дни. Наложили се хирургична интервенция и антибактериално лечение заради замърсените рани.

Жената дала на съд общинската администрация, която по закон отговаря за бездомните кучета и най-вече агресивните да не се допускат сред хората. Кметството оспорило, че няма доказателства въпросното куче да е безстопанствено. Мотивирало се, че прилага серия мерки по програма за овладяване популацията на изоставените животни.

Искът на жената бил за 5000 лв. неимуществени вреди и 68 лв. за лекарства и други, ползвани в лечението й. На първа инстанция съдът постановил общината да й плати 4000 лв. неимуществени, плюс имуществените. Кметството трябвало да поеме и 906 лв. съдебни разноски. Юристите му обжалвали решението, но то е потвърдено окончателно от Окръжния съд, който добавил към плащанията още 400 лв. разноски и от тази инстанция.

„В закона са предвидени редица задължения на общинските органи за овладяване популацията на безстопанствените кучета, като несъмнено целта на закона е подобни кучета да не са на свобода в населените места, тъй като са заплаха за живота и здравето на хората. С оглед на това законът предписва, че общинските власти са длъжни да вземат под надзор всички безстопанствени кучета чрез залавянето, кастрирането, обезпаразитяването, ваксинирането им срещу бяс и настаняването им в изградени и стопанисвани от тях приюти”, пише в решението. Посочва се, че тези кучета само по изключение се допуска да бъдат връщани на местата, от които са взети.

Коментари

Задължително поле