Пожар горя в бежански център на гръцкия остров Самос

Двама души са в болница след катастрофа на подбалканския път София – Бургас

„Фолксваген“ отлага решението за изграждане на завод в Турция заради операцията в Сирия

Мъж стреля с газов пистолет срещу свой съсед в Бургас

Д-р Ангел Кунчев: В момента няма грип у нас, епидемията се очаква в края на януари

70 станаха жертвите на тайфуна „Хагибис“

19-годишен моторист загина край Симитли

Изтича срокът за отпускане на еднократна помощ за първолаци

Повдигнаха обвинения на убиеца на трима българи в Чикаго Стрелецът писал заплашителни бележки, сочещи, че планира насилие

7 звезди, които мразят ролите, направили ги известни На Кейт Уинслет й се гади от песента на "Титаник"

САЩ наложиха санкции на Турция заради операцията в Сирия

Слънчево време днес, температурите стигат до 28 градуса

МВР: 10 души са задържани преди мача България – Англия

Двама машинисти ранени след жп инцидент в Каспичан

Наплив на жени в Българската армия

SANYO DIGITAL CAMERA

Повишен интерес на дамите към курсовете за военно обучение отчитат от Министерството на отбраната. За обучение по начална и специална военна подготовка във филиалите на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” във Велико Търново тази година общо са се записали 169 студенти. През текущата година курсистите от двата пола са почти изравнени.
„Записали са се 82 момичета и 87 момчета. Обученията ще се провеждат в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, в артилерийския факултет в Шумен и във Военноморското училище във Варна. От 15 август започва курсът по начална военна подготовка при нас”, съобщиха от НВУ.
Студентките в курса през миналата година са били повече от младежите, като курсисти е имало от НСА, от Пловдивския университет, от ВТУ и др. Обучението ще е двуседмично, като в програмата са включени базови знания по начално военно обучение като огнева, строева и физическа подготовка, тактически умения, устави, боравене с оръжие – почистване, сглобяване и стрелба с автомат „Калашников”, хвърляне на учебна и бойна граната. Цивилните курсисти ще се учат още да маршируват и да отдават чест.
След приключване на обучението на 2 септември завършилите ще положат военна клетва. В артилерийския факултет в Шумен курсовете по началната военна подготовка започват средата на септември. В НВУ отново от 15 август се организират курсове.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Едно време на учещите във военните училища им викаха курсанти. Сега нещо са го променили – станаси курсисти. Ама не съм съгласен – я само как фалшиво звучи: „Кур-систка Мария Денчева“ например. И колко по-добре звучи: „Кур-сантка Мария Денчева“!!!!!!

  2. Нещо не си доразбрал, тъпанчев. Това са цивилни, които ще преминаъ двуседмичен курс и после пак ще се върнат в цивилния живот.Затова да курсисти. Курсантите са военнослужещи с особен статут, които след успешно завършване на военното си образование им се присвоява първо офицерско звание – лейтенант.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.