Държавен вестник обнародва промените в Закона за хазарта

Дейвид Фрост: Великобритания няма да бъде сплашена да следва европейските правила

Програма “Ин витро” даде живот на 61 деца във Велико Търново

Коронавирусът застрашава световните доставки на антибиотици 93 души са починали в Хубей за ден, общо жертвите на заразата са 1868

Отбелязваме 147 години от гибелта на Васил Левски

Стачка парализира транспорта и институциите в Атина днес

Слънце и още по-топло време днес

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 18 февруари 2020

На 18 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 18.02.2020

Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Направиха класация на премиерите от 1879 до 2009 г. Най-успешен е Стамболов, най-слаб - Югов, а най-почтен - Каравелов

0203_2_277843Стефан Стамболов, Петко Каравелов, Константин Стоилов, Александър Малинов и Андрей Ляпчев са най-добрите петима български министър-председатели след Освобождението до 2009 г. Това показват резултатите от първото по рода си изследване на рейтингите на нашите премиери (1879 – 2009 г.), направено от 56 учени от водещи български университети, академии и институти. Изследвани са 49 министър-председатели за този период, но са оценени 31 от тях – само тези, които са управлявали България около 1 и повече години. Ръководител на изследването е проф. Георги Янков, а научен консултант е акад. Георги Марков.

Веднага след първите петима премиери се нарежда Тодор Живков. В челната десетка са още Александър Стамболийски, Иван Гешов, Никола Мушанов и Иван Костов. В дъното на класацията експертите са посочили Васил Радославов, Филип Димитров, Богдан Филов, Гриша Филипов и Антон Югов. Любопитен факт е, че бившият монарх Симеон Сакскобургготски е 14-и, точно преди Сергей Станишев, който пък изпреварва с едни гърди напред вожда на световното комунистическо движение от 30-те години Георги Димитров. „Тази класация е направена по най-важния критерий – „Вашето цялостно мнение” и оценките, произтичащи от него, имат глобален характер, доколкото в различна степен интегрират всички останали показатели.

„Няма никаква изненада в класирането на челната петорка – в нея са предимно държавници от Третото българско царство”, отбеляза политологът проф. Георги Манолов, президент на ВУСИ – Пловдив. Той посочи, че в първата десетка „се вклиняват” само двама „небуржоазни” премиери (Тодор Живков и Иван Костов), което не е много добър атестат за дейността на държавниците от по-късните исторически времена. И още нещо отличително: 14 премиери от общо 31, посочени в класацията, са получили оценка под 3,00, което означава, че почти 50% от българските министър-председатели са „двойкаджии” в своето управление (виж карето).

Сериозен интерес предизвика и градацията на премиерите според това кой как е класиран с най-високи оценки като първи в изготвените таблици по всички индикатори. В случая лидерското място принадлежи на министър-председатели (с най-високи оценки), като Ст. Стамболов – 4,89 (индикатор „Характер и решимост да изпълни своята мисия въпреки препятствията”); Ст. Стамболов – 4,77 („Поемане на риск”); К. Стоилов – 4,73 („Бекграунд”); К. Стоилов – 4,70 („Защита на националните интереси”); Ст. Стамболов – 4,70 („Партийно лидерство”); а с най-ниски „първи” оценки са: 4,05 – Ал. Стамболийски („Комуникативни умения”); 4,04 – Андрей Ляпчев („Способност на компромиси”); 3,95 – К. Стоилов („Способност да формира екип”); 3,82 – К. Стоилов („Избягване на съдбоносни грешки”); и 3,77 – Ал. Малинов („Социален интегратор, обединител”). Видно е, че експертите оценяват най-високо онези български премиери, които притежават силен характер и решимост, умението да поемат риск, да проявяват лидерски качества и да защитават националните интереси. На другия полюс в класацията остават премиери с по-ниски оценки и с такива критерии, като „Комуникативни умения”, „Работа в екип”, „Способност на компромиси” и др., които в днешните реалности придобиват все по-голяма значимост за държавното управление.

От рейтинговата класация на премиерите през различните епохи натрапчиво се откроява един очебиен и противоречив факт: и през трите исторически периода (капитализъм, социализъм и демокрация) първите места в класацията убедително се заемат от министър-председатели, които имат авторитарен стил на управление, каквито безспорно са Ст. Стамболов, Т. Живков и Ив. Костов. Нещо повече, и тримата посочени премиери заемат твърде престижни места в първата десетка (Ст. Стамболов – 1., Т. Живков – 6., Ив. Костов – 10.)

 

Работата в екип – ахилесовата пета на управниците

Филип Димитров е най-зле

Ахилесовата пета на българските управници се оказа, че е работата в екип. И както личи от резултатите, класацията по индикатора „Способност да формира компетентен екип и работа в екип” е с една от най-ниските оценки в цялото изследване.

Така например първите пет премиери получават стойности под 4,00 (К. Стоилов – 3,95, Ан. Ляпчев – 3,89, Ал. Малинов – 3,84, Ст. Стамболов – 3,73, и Ив. Гешов – 3,71), докато при последните пет резултатите са още по-ниски, тъй като всички са под 3,00 (В. Червенков – 2,70, Ан. Югов – 2,64, Ж. Виденов – 2,43, Гр. Филипов – 2,41, и Ф. Димитров – 2,39). Оказва се, че освен факта, че няма нито една оценка над 4,00, почти половината премиери (15) получават оценки между 2,39 и 2,98. Сиреч, работата в екип за голяма част от българските министър-председатели не е била водеща не само в тяхната дейност, а и в почти цялата ни следосвобожденска политическа история.

 

Стряскащи резултати

Шампионите сред двойкаджиите

В класацията Филип Димитров (вдясно) е с 14 негативни оценки, а Иван Костов е на дъното по почтеност.
В класацията Филип Димитров (вдясно) е с 14 негативни оценки, а Иван Костов е на дъното по почтеност.

Антон Югов, Гриша Филипов и Филип Димитров са шампионите сред двойкаджиите премиери. Т.е. те са посочвани от респондентите най-често на последните места според 20-те критерия в изследването. При това подреждане отзад напред най-много на последните места са били класирани: А. Югов – 16 пъти, Гр. Филипов и Ф. Димитров – 14 пъти, и В. Радославов – 12 пъти.

След тях се нарежда Ж. Виденов, който получава 9 негативни класации, което обаче не променя отрицателния му имидж като премиер-министър на страната заради жестоката финансово-икономическа криза по негово време (1996 – 1997 г.).
Тази класация наистина е стряскаща, защото посочените министър-председатели имат по повече от половината индикатори само ниски оценки, което е меродавен показател, че не са се справили с предизвикателствата на съответното историческо време.

 

Първите и последните в класацията

Оценките са в скалата от 1 до 5

0203_2_277364В първото по рода си изследване на рейтингите на нашите премиери (1879 – 2009 г.), извършено почти тридесет години след демократичните промени в България, със свое мнение са участвали 56 водещи учени. Изследването се опира на експертен анализ, в който респондентите (политолозите, историците, културолозите и др.) са класирали министър-председателите чрез скалата от 1 (най-ниска оценка) до 5 (най-висока оценка) по всеки от предложените 20 критерия, свързани с личните качества, политическите способности и държавните постижения в управлението.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Всички изброени са светлинни години по нормални от комплексираната безродна отрепка фифилота… хубавото е, че никъде не е пръснала сбърканото си семе…

 2. Бай Тошо – руският лакей, нагаждач и родоотстъпник на 5то място?! Браво! Ех, защо не направихме братя Галеви депутати, Ценко Чоков премиер и Митьо Очите – министър на Вътрешните работи, а Митьо Пищова – министър на културата. Това са точните хора за държавно ръководство на кочината.

  1. защото направихме крадеца луканов, нефела фифилота, мутрата боко и тнт. премиери… няма да почвам за слабоумните франкофони, приватизатори, агенти и евроатлантици президенти….
   вдяваш?

  2. И да злобееш – няма значение – оценките изглеждат обективни . Не е ясно от къде си , но е доста вероятно да се подвизаваш в изграден по живково време дом , да си бил в детска градина , пак построена по негово време , и със сигурност си се научил да четеш и пишеш в училище , построено пак тогава , и ако си по-дърт със сигурност си работил в тогавашно социалистическо предприятие , ял си свестна храна и т.н. Е , вярно е , че нямаше право да псуваш БКП и тато , не ядеше банани и портокали и нямаше право да излизаш от България на запад – за да миеш тамошните чинии и кенефи , ама то никъде няма пълно щастие .

 3. Не знам как се оценява, кой е успешен и кой не, мисля че винаги има субективизъм. Но, като чета някои глупаво надъхани коментари, без връзка с реалността и фактите, мога само да се усмихна. Тодор Живков спъвал развитието, бил лакей, нагаждач… На такива глупости най-реално отговарят фактите. ТЖ е министър-председател на България 9 години от 1962 до 1971г. Точно толкова колкото и Боко. И двамата смучат от вън. ТЖ нефт, стомана, земен газ, дървесина от СССР, Боко-европейски инвестиции и други парични средства. Това което са постигнали в икономиката на България, в образованието, сигурността и други неща които представляват държавността е несравнимо между двамата.( има статистика, всеки може да се справи) Боко освен на живо, може и в историко-икономически план, само да му разтрива ушите! А евтините празноглавци нека да помнят, че точно този т.н. сатрап Живков, като е станал премиер през 1962 г. една от първите му стъпки е била закриване на концлагерите в България.

  1. Нищо от коментара Ви не е истина. Истината е, че Тодор Живков беше абсолютна кукла на конци, но и тарикат, и нагаждач. Нищо от това, което е направил у нас не е по негова идеа или желание; всяко негово действие, нареждане, всяко изречение на ТЖ е по команда от фашистка болшевишка русия. През останалото време – угодническо бездействие. Живков не само е най-слабият премиер. Той НИКОГА НЕ Е БИЛ ПРЕМИЕР, както и БКП никога не е била партия. Живков е удобен плужек, натегач, долен червей, предател – и то на нацията!!! – който е ПОСТАВЕН а не е избран да провежда политика на ЧУЖДА ЕКСТРЕМИСТКА ФАШИСТКА ХУНТА. Все едно днес Ислямска държава да ни окупира и да назначи някой страхлив лизач на чужди задници за „премиер“. Какъв премиер може да бъде Живков? Освен „мин. председател“ той окупира всички възможни партийни и държавни постове, дори си измисли нова длъжност: „ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНИЯ СЪВЕТ“. Ами значи е на първо място от всички „председатели на Държавния съвет“, защото той е единствен и неповторим. Тодор Живков ли? Той и още 1 милион като него ме карат да си крия паспорта и да лъжа за националността си. А да не говорим за паметника на Националния срам в центъра на София.

   1. Прочетох първата ти част. Замени русия с козяк и получаваш бойко борисов…
    Аман от слабоумни тролещи отрепки.

   2. Относно втората част – създателите на ислямска държава сложиха ибрика боко….
    Инак, отвсякъде си си слабоумен потурнак…

   3. Освен , че си безвъзвратно психически увреден , може да се констатира , че си и доста активен – направо уникален научен феномен . Такава злоба към Тошо и Русия може да изпитват само възкръснали или по случайност живи български фашисти от преди 1944 г. А най-вероятно си потомък на такива – фашисти .

   4. Извинявам се – забравих да те поздравя за хрумването ти – да се отричаш , че си българин – това е много полезно за България в твоя случай .

   5. Що така злостно, русофобе– къде си расъл , какво си пасъл– От къде тези прозрения ? Що не драсна на Запад , като не ти е оттървало ? Всичко , които има в България е от времето на Живкав ! Сега и от асфалта се краде? Нещо да кажеш “ патриотино “ ??

 4. Сори, изродът луканов стои на още по ниско стъпало в еволюционната стълба от филип димитров.
  А конкретно дтефан софиянски бе по добър от мaмбата кистов.

 5. Ако се направи класация по интелигентност, цивилизованост и съвременен мироглед бай Тошо ще е на последно място. Живков е със сигурност най-просташкия, най-нецивилизован, и най-невеж държавен р-тел, който сме имали (То няма кой друг да стане руска подлога – вземи Георги Димитров и Живков – хвани единия, че удари другия). Живковата байганьовщина надминава простащината на бай Ганьо и на вицовете за него. Но не можем да се срамуваме от него, защото не сме го избирали. Живков е поставен на тази длъжност от най-големия ни национален враг – русия. И не той управлява България 45 години, а русия.

 6. Глупендер !.Най-големият ни национален враг е турция.Запомни го,смотаняко!Или така си обсебен от русофобията си,че не виждаш колко вреден е бил исляма за БЪЛГАРИЯ.И продължава да е вреден.Докато руснаците са наша кръв.Православни са и пишат на азбука,която ние сме им дали.Ако мразиш само болшевизма-добре.Защото той вече е в историята и никога повече няма да се върне.Но да мразиш целия руски народ-не го праемам.Няма само лоши и само добри народи.Всеки народ си има достойни хора,както и измет.Само турците са като стадо.От тях трябва да се боим.Не от Русия

  1. Не съм русофоб по принцип, а заради факти от днешния ден, не от миналото. Путин провежда агресивна империалистическа завоевателна политика и води зловредна хибридна война, плаща на армия от хакери, за да тръбят фалшиви новини, за да разделя ЕС и да си осигури зони на влияние (вековна руска политика). Дотук добре! Не е първия зъл държавник, нито последния. Но фактите ппказват, че РУСКИЯ НАРОД ОДОБРЯВА ТАЗИ ПОЛИТИКА и гласува с 98% за продължаването й, 65% за възстановяване на СССР и т.н. Е, няма как да не съм русофоб, щом всеки руснак се идентифицира като агресор, завоевател, окупатор и световен вредител. Няма как нормален човек да е безразличен. Затова в света има или русофоби или незаинтересовани от Империята на Злото. А за турците не си прав. ГОляото мнозинство са много свестни хора, на които може да се им доверие повече отколкото на всеки българин. Но съдвата на народите зависи от един единствен държавник: Чингиз хан, Мао цзе дун, Ким чен ун, Сталин, Хитлер, Рузвелт, Живков, Тръмп. Турция беше много нормална държава преди Ердоган, а сега никой не може да предвиди накъде ще го отнесе себелюбието и агресията. Същото се отнася и за Тръмп. Путин е и руснаците са предвидими: целта им е да завладеят Европа и да наложат болшевишки режим, а след това и целия свят. Сякаш нямат достатъчно територия…

   1. ти си потурнак, слабоумен при това…

 7. Не бил русофоб, но нямало как да не се определи като такъв, като го влече джиндарството се мисли за демократ, и чака някой от турчалята да го обслужи. Да но и те захитряха явно, щом мнозинството там ги вижда като свестни „хора“…

  1. Няма лошо да ги вижда кат свестни хора… ноте със сигурност го виждат кат слабоумна отрепка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.