Направиха първа копка на нов болничен корпус във Велико Търново

Кметът на общината Даниел Панова, д-р Стефан Филев – директор на областната болница д-р „Стефан Черкезов” във Велико Търново и свещеноиконом Славчо Иванов направиха днес първата копка на новия корпус на лечебното заведение в двора му. Той ще е на стойност 4 410 000 лева с ДДС. Събитието бе част от тържественото отбелязване на 150-годишнината на болницата, която е първата у нас, построена преди Освобождението със средства от дарители. Гост на тържеството бе и заместник-министърът на здравеопазването Светла Йорданова, която прочете поздравителен адрес от името на здравния министър.

Целта на новия корпус ще е да двете бази на болницата – База I /Нова болница/ и База II /Стара болница/, които са на отстояние 3 км една от друга. При изпълнението му, чрез направата на новопостроена сграда с РЗП от приблизително 4 000 кв. м., икономията на средства за година ще бъде в размер на поне 400 000 лв.

Сливането ще повиши качеството на предлаганите медицински услуги, съгласно всички стандарти на добрата медицинска практика. С реализираните икономии ще е възможно и цялостно техническо преоборудване, като ще се повишат и средствата за изпращане на специалисти за обучение и повишаване на квалификацията, изчисляват от ръководството на МОБАЛ.

Новата сградата ще е на 7 етажа, плюс сутерен. Новото крило ще разполага с два болнични асансьора, единият от които ще е товарен с подемност 1200 кг.

В сутерена ще са разположени съблекални, технически помещения, централен склад за консумативи и резервни части, главно разпределително табло и абонатна станция за разпределение на топлоенергията. Първият етаж е отреден за инфекциозно отделение с 22 легла - единични, двойни и двойни стаи с легло за дете. На втория ще е неврологично отделение, като стаите са с по две и три легла, както и интензивен сектор с 10 легла. На етаж 3 ще се помещават ортопедия и травматология. Стаите са с по две и три легла, и интензивен сектор с четири легла от общо 22 бр. Етаж 4 е отреден за акушеро-гинекологично отделение с родилен сектор и 12 легла. Предвидени са две пред родилни зали с по две легла и две родилни зали.

На следващите етажи ще са гинекология, неонатология със 7 кувьоза, стая за специални грижи с 5 легла и изолатор с 4 легла, стая за кърмене със собствен санитарен възел, както и стая за изписване на новородените. Последният етаж ще е операционен блок с 4 операционни зали - две гинекологични и две ортопедични.

В западната част на сградата ще се обособи паркинг за служители и посетители на лечебното заведение.

Изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД "ПС Инженеринг" - гр. София . Към реално строителство ще може да се пристъпи през февруари/март 2018 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони