Напрежението между САЩ и Русия ескалира заради химическата атака в Сирия

Снимка: Архив

Напрежението между САЩ и Русия ескалира след спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ и Русия се приближават към директна конфронтация, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че силов отговор на химическата атака от събота в Сирия е неизбежен, а Москва предупреди, че всяко военно действия от страна на Вашингтон ще има „много сериозни последствия“.

Десетки мирни жители, включително деца са загинали при инцидента. Сирия и Русия категорично отричат участие в инцидента.

САЩ и съюзниците им обвиниха правителството на Башар Асад в извършването на химическа атака, като Доналд Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин носи частична отговорност. Русия от своя страна заявяват, че не е имало никаква химическа атака, или ако е имало тя е била инсценирана от подкрепяните от Запада бунтовници.

Американският президент свика съвещание на генералите и отговарящите за сигурността в администрацията му, което трая по-малко от един час. Преди началото той заяви, че решение може да бъде взето "още тази вечер" или много скоро след това. „Ние имаме много опции, военни. Ще ви информираме достатъчно скоро, вероятно следа като станат факт“, добавя президентът.

Русия определи като неприемливо и отхвърли американското предложение в Съвета за сигурност на ООН за разследване на вероятното използване на химическо оръжие в Сирия. Руският постоянен представител в ООН Василий Набензя каза пред репортерите, че проектът за резолюция, предложен от САЩ пред Съвета за сигурност на ООН „съдържа неприемливи елементи, които я правят по-лоша“ от предишното американско предложение.

В руското Министерство на отбраната наричат фотографиите с жертви на химическата атака, публикувани в социалните мрежи „фалшиви“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия