НАП в акция срещу парите в брой

Снимки: Пламен Стоименов
Министърът на финансите Асен Василев представи приоритетите в работата си.

Акцент при проверките ще бъдат фирми с големи касови наличности

Трябва да се махне терорът над малките данъкоплатци, каза министърът на финансите Асен Василев

Променят правилата за касовите апарати

Проверки във всички фирми с големи касови наличности започва НАП. Става въпрос за фирми, които имат големи суми в касите си според счетоводните отчети, както и за дружества, които теглят големи суми в брой от банковите си сметки.

“Дали ги връщат. Дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми. Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП”. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев, който представи екипа си - трима зам.-министри и новите изпълнителни директори на НАП Румен Спецов и на Агенция “Митници” Павел Тонев.

Задачата, която съм поставил на НАП е да бъдат увеличени приходите като фокусът ще бъде върху големите данъкоплатци и да се махне терорът над малките фирми, каза още министър Василев. Фокус в работата на НАП ще бъдат и фирмите, които усвояват държавен ресурс чрез обществени поръчки, както и средства от ЕС, и всички техни подизпълнители, добави той.

По отношение на Наредба Н-18 за отчитане на оборота министърът заяви, че в този ѝ вид тя трябва да бъде отменена и да се работи по създаването на наредба, която да намали тежестта върху малкия бизнес.

На въпроси за необходимостта от актуализация на бюджета министърът на финансите заяви, че е необходима още една седмица. Първо новите шефове на НАП и на Агенция “Митници” трябва да установят какво заварват. Освен това трябва да се види какви са исканията на останалите министерства.

Асен Василев обясни, че е разпоредил да започне подготовка за емитирането на нов държавен дълг. Законът за държавния бюджет позволява през 2021 г. да бъде пуснат нов дълг за 4,5 млрд. лв., а досега на вътрешния пазар за пласирани държавни ценни книжа за 800 млн. лв. Така законът позволява да бъде пуснат нов дълг до 3,7 млрд. лв. Но дали това ще бъде направено ще бъде преценено на по-късен етап. На въпроса дали новите държавни облигации ще бъдат пуснати на вътрешния или на външния пазар министър Василев заяви, че това ще зависи от условията на пазара.

Документи на НАП не издържат в съда

Събрани са само 55% от задълженията след ревизии

Уволнение заради изтичането на данни

Румен Спецов е новият изпълнителен директор на НАП.

В периода 2017-2020 г. само 55% от установените задължения в резултат на данъчни ревизии са събрани, каза министърът на финансите Асен Василев. Ревизионните актове са за 4 млрд. лв., а събраната сума е 2,25 млрд. лв. Освен това ревизионните актове са с ниско ниво на потвърждаване, заяви той. След като един ревизионен акт бъде написан той може да бъде обжалван пред висшестоящ орган на НАП и пред съда. Само 66,5% от ревизионните актове са потвърдени, което говори за тяхното качество, заяви Василев.

В решение на ВАС от 11 май се посочва, че при изтичането от НАП на лични данни за над 6 млн. българи през 2019 г. от НАП са проявили неправомерно бездействие, посочи министърът. Заради всичко това досегашният директор на НАП Галя Димитрова е освободена. Междувременно от ВАС изпратиха запитване до Съда на Европейския съюз за това дали следва да се присъждат обезщетения при огласяване на данните, ако не е имало злоупотреба с тях.

Новият шеф на НАП Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия “Д. А. Ценов”-Свищов със специалности “Икономика и търговия” и “Вътрешен финансов контрол”, както и Академията на МВР със специалност “Защита на националната сигурност”. В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. в ТД на НАП-Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Новите зам.-министри на финансите

Виолета Лорер ще отговаря за бюджетната сфера. Кариерата ѝ стартира в българския клон на Deloitte&Touche и продължава в Барселона, Брюксел и Цюрих. Голяма част от професионалния ѝ опит в чужбина е свързан с Umicore Group - белгийска индустриална група с над 15 000 служители по света, където отговаря за одит на над 130 завода по целия свят.

 

Ваня Стойнева ще отговаря за европейските средствата и координацията по Плана за възстановяване. Тя има богат опит във финансите, управлението и контрола на средствата от ЕС. Работила е като координатор по проект “Инициативи на пазара на труда” в Министерството на труда, като началник-сектор в Министерството на икономиката и държавен експерт в дирекция “Национален фонд” в МФ.

 

Моника Димитрова-Бийчър ще има задачи в областта на присъединяването на страната ни към еврозоната, одита на евросредствата и държавния дълг. Тя има опит като лектор в областта на обществените поръчки и управлението и изпълнението на международни проекти. Била е представител на България на различни нива в институциите на ЕС. Последната ѝ месторабота е МВнР.

Получено е писмо от ОЛАФ: Връщаме на ЕС 55 млн. евро

Павел Тонев

“Има доклад на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите - бел. ред) за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция “Митници” не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет”. Това заяви Асен Василев при представянето на новия шеф на Агенция “Митници” Павел Тонев.

“Г-н Тонев има над 20-годишен опит в Агенция “Митници”. Той е магистър по икономика и магистър по право. Преминал е през всички нива, включително е бил директор на Регионалната митническа дирекция в Пловдив и в един момент от неговата кариера е бил и директор на Агенция “Митници”, посочи Асен Василев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения