НАП глобена с 5,1 млн. лв., ще съди хакерите (обзор)

Собственикът на фирма “ТАД Груп” Иван Тодоров е един от обвинените за хакерската атака. Снимка: Булфото

Обмисля да заведе гражданско дело

Данъчните пускат справка за изтеклите данни

Агенцията по приходите обжалва санкцията на Комисията за защита на личните данни

Националната агенция по приходите обмисля да заведе дело срещу извършителите на хакерската атака, отговорни за изтичането на личните данни на 5,1 милиона души.

Агенцията може да заведе гражданско дело срещу извършителите или да се присъедини към наказателното производство, уточниха данъчните. Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство. Обвинени след атаката срещу НАП са хакерът Кристиан Бойков и шефът на “Тад груп” Иван Тодоров, както и търговският директор на фирмата Георги Янков.

Днес се разбра, че Комисията за защита на личните данни е наложила глоба в размер на 5,1 милиона лева на приходната агенция. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв. Според Венцислав Караджов, председател на КЗЛД глобата е достатъчна, като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение, каза Караджов.

От НАП са обжалвали глобата. Актът за установяване на административно нарушение е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство. Наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис.

Коментари

Задължително поле