НАП-Пловдив с 287 заповеди за запечатване на обект за първото полугодие на 2017 г.

Инспекторите на Териториална дирекция на НАП-Пловдив са извършили през първото полугодие на 2017 г. оперативни проверки в 5043 обекта в периода от 1 януари до 31 юли, в които са констатирали 517 нарушения и са издали 287 заповеди за запечатване на обект.

Тези данни бяха съобщени от директора на ТД на НАП-Пловдив Венелин Найденов на среща с представителите на питейни заведения и ресторанти в града под тепетата. Повод за срещата, преминала под формата на пряк диалог и в дух на партньорство и сътрудничество, бе предотвратяване на нарушения относно отчитането и регистрирането на продажбите чрез фискални устройства в проверяваните обекти и разясняване на основните аспекти в прилагането на предварителното изпълнение на принудителна административна мярка „запечатване на обект“.

Най-честата причина за прилагането на мярката е неиздаването на фискален бон или липса на необходимите реквизити в него, също така липса на фискално устройство/ФУ/ в обекта или наличие на ФУ, но липса на изградена дистанционна връзка с НАП, несъответствие между касовата наличност и отчетения оборот на касовия апарат и други.

На срещата н НАП-Пловдив се обсъди и порочната практика „смяна на фирмата, стопанисваща обекта“, чрез която се цели да се избегне фактическото прилагане на мярката „запечатване на обект“ или спестяване на задължителна регистрация по закона за ДДС, когато се достигне на минималния облагаем доход.

„При подобно действие, новорегистрираната фирма ще попадне в режим на постоянно наблюдение от страна на контролните органи на НАП с последващи действия предвидени в нормите на закона”, предупредиха от данъчната дирекция под тепетата. Директорът Венелин Найденов апелира присъстващите да се възползват от предоставените възможности за консултации от Агенцията, за да се избегнат случаи на погрешно разчитане и прилагане на данъчните закони.

„Контролните действия на НАП няма да имат само кампаниен характер, а ще се извършва пълен контрол на дейността на фирмите при 24 часов режим на работа, седем дни в седмицата. При констатиране на данъчно-осигурителни нарушения от контролните органи на НАП, закона ще се прилага в цялата му строгост”, декларира Венелин Найденов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България