НАП проверява над 120 българи за разлика между доходи и имущество

От общо 300 проверки за съответствие на имущество и доходи от началото на годината, НАП продължава проверката на 126 заможни българи, при които има съмнения за разлика в декларираните приходи.

Нищят сделки за над 750 000 лева от 2019 г. насам

За половин година засякоха в данъчни измами след ревизии 705 лица

Щети за над 107 млн. лева

Над 120 заможни българи проверява Приходната агенция за несъответствия между декларирано имущество и доходи. През първото полугодие на 2024 г. от органите по приходите на НАП са извършени контролни действия спрямо физическите лица, придобили имоти с материален интерес над 750 хил. лв. през периода 2019 г. - 2022 г. От възложените 97 проверки за установяване на факти и обстоятелства и 300 проверки за съответствие на имущество и доходи, са приключили 124 проверки, става ясно от Отчета за изпълнението на програмния бюджет на министерството на финансите за първите шест месеца на тази година.

До момента са установени несъответствия между доходи и придобито имущество при 12 лица в размер на 1, 836 млн. лв. В хода на проверките са подадени 10 коригиращи декларации. Възложени са 17 ревизии, от които не са приключили 15 ревизионни производства.

През първото полугодие на 2024 г. стартира кампания за извършване на проверки на осигурители, които са посочили изплатени доходи по извънтрудови правоотношения на физически лица с общ размер на изплатените доходи над 100 000 лв. и лицата, на които са изплатени доходи не са подали годишни данъчни декларации. От финансовото министерство отчитат, че в резултат на извършения подбор са селектирани за възлагане на проверки повече от 304 лица, при които са установени индикации за неспазване на данъчното и осигурителното законодателство. Общият брой доклади за идентифицирани данъчни и осигурителни измами за отчетния период са 55, а общия брой задължени лица, участници в организирани данъчни или осигурителни измами -705 лица.

Предполагаемият размер на нанесената щета на бюджета съгласно докладите за констатираните измами е малко над 107 млн лв. В резултат на приключени ревизии, възложени по доклади за измами, са установени задължения на над 35 млн. лева, а лихвите по тях възлизат на над 10 млн. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес