НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор)

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев заяви, че се проверяват доста сигнали във връзка със строителната фирма. Снимка: Булфото

Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

За резултати може да се говори до месец

Националната агенция за приходите (НАП) е втората институция след Комисията за противодействие на корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която се зае да проверява сделките на фирма “Артекс”. От приходната агенция съобщиха, че правят анализ на във връзка със случаите, при които представители на властта са придобили имоти под пазарната цена, предаде БНР.

От агенцията отказаха да разкриват подробности преди края на проверките и отрекоха информацията, че са опростени просрочени задължения от 20 милиона лева на фирмата, натрупани от неплатени данъци и осигуровки.

До месец би могло да има резултати от проверката и на Комисията за противодействие на корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която Върховна касационна прокуратура й възложи. Това заяви председателят на ведомството Пламен Георгиев.

Той посочи, че са изисквали всички документи във връзка с покупко-продажбата на жилища от посочената строителна фирма за период от 3-4 години назад. Георгиев припомни, че комисията извършва проверка на покупките на имоти от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и вече бившия зам.-министър на спорта Ваня Колева. Нейната оставка, както и тази зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов бяха приети от премиера Борисов, съобщиха от Министерския съвет.

“Анализираме всичко, законопректите, които са внесени и които евентуално биха облагодетелствали тази фирма. Искаме да разровим докрай всичко, за да установим въобще кои лица са пазарували от фирма “Артекс” и на какви цени”, допълни Пламен Георгиев.

Той се ангажира, че след месец би могъл да даде пресконференция за проверката и обясни, че всеки ще бъде обект на проверка.

 

Версии за вакантния пост

Кирилов отрече да наследява Цачева

Не са водени разговори

Не са водени разговори да заема поста министър на правосъдието. Така председателят на Правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов отрече слуховете, че е спряган за наследник на Цецка Цачева, която подаде оставка заради евтино купен апартамент в “Изток”. “По отношение и във връзка с твърденията за позицията министър на правосъдието, заявявам, че такива разговори с мен не са провеждани до този момент”, обяви той. “Знаете, че това е правомощие на министър-председателя. Ако има нещо в тази връзка, смятам, че ще разберете своевременно”, коментира Кирилов.

 

Изпълнителната комисия на ГЕРБ заседава утре

Взимат политическо решение за Цветанов

Приходите са публични, заяви Цвета Караянчева

Кръстина Маринова,

Труд, Варна

Няма решение Цветан Цветанов да напусне парламента и да остане шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, каквито коментари има в публичното пространство. Това заяви във Варна председателят на парламента Цвета Караянчева.

“Политически ще вземем решение, когато мине Изпълнителната комисия и когато се върне г-н Цветанов от САЩ, а това ще стане утре”, добави тя.

Председателят на Народното събрание каза още, че имуществото на политическия екип е публично, приходите на всички депутати и на хората от властта са прозрачни, защото ги декларират пред КПКОНПИ и пред Сметната палата.

 

По 225 евро на квадрат

Жената на Лозан Панов също с евтин имот

Броила малко над 93 000 евро

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, също e придобила евтино луксозен апартамент от “Артекс”, съобщи “Правен свят”.

От справка в Имотния регистър се разбира, че на 10 април 2013 г. “Артекс Инженеринг” продава на “Ганева 2000” ЕООД апартамент от 172 кв. м и два гаража на ул. “Елемаг” № 32 в елитния столичен квартал “Изгрев”. За общата площ (от 211,2 кв.м) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат при средна пазарна цена през март-април 2013 г. 1101 евро на квадрат.

От публикуваните през годините отчети на фирмата “Ганева 2000” ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на Панов, става ясно, че скромната сума е била налична във фирмената сметка.

 

Позиция

БСП няма да гласува промени в кабинета

Няма да влизаме в парламента за гласуване на промени в кабинета. Това каза на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на питане дали левицата в залата за гласуването на правосъдния министър Цецка Цачева. Попитана дали БСП не “проспа” спорен избор за подуправител на БНБ, Нинова посочи: “Един от аргументите ни да напуснем парламента беше, че не искаме да легитимираме това мнозинство. Не искаме да участваме в този задкулисен сговор между ГЕРБ и ДПС. Оставаме на същата позиция”.

 

Оставка

Зам.-министър напусна заради скандала

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка, която премиерът Бойко Борисов прие. Първанов напуска, след като излезе информация, че има апартамент на цена под пазарната, купен от компанията “Артекс”.

Жилището, придобито на 28 септември 2018 г., е с площ от 149 квадрата и с два гаража.

Самият Първанов заяви, че върху него не е оказван натиск, за да подаде оставка.

“Разразилият се скандал хвърля петно не само върху мен, но и върху Министерство на енергетиката и върху правителството и затова предприех тези стъпки”, допълни той. И поясни, че жилището, което е купил, е на груб строеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България