Нараснал е броят на женските костенурки в Големия бариерен риф

Покачващите се температури на водата на океана са причината женските екземпляри от популацията на зелената морска костенурка да доминират в Големия бариерен риф в Северна Австралия, предаде ДПА, позовавайки се на проучване, публикувано в сп. "Кърънт байолъджи".

Според изследването на австралийски и американски учени, затоплянето на океана, свързано с климатичните промени, е довело до това от 99 % от яйцата на костенурките да се излюпят женски.

При морските костенурки полът на новоизлюпеното се определя от температурата при мътенето на яйцата в гнездата, които са изкопани в крайбрежните плажове. Делът на женските се увеличава с глобалното затопляне, твърдят учените. Влияние могат да окажат температурни разлики от само няколко градуса.

Експертите установиха предимство в полза на излюпените женски от 65 % до 69 % в по-хладните южни части на австралийското крайбрежие. Но в най-горещия северен район на Големия бариерен риф смайващите 87 % до 99,8 % от общо 200 хиляди зелени морски костенурки бяха от женски пол. Специалистите предупредиха, че "пълната феминизация" на вида е "възможна в близко бъдеще".

"С прогнозираното покачване от 2,6 градуса Целзий на средната температура в световен мащаб до 2100 година, много популации на морски костенурки са в опасност от висока смъртност на яйцата и изцяло женско поколение", пише в изследването.

Едно от възможните решения на проблема е да бъдат издигнати тенти за сянка по плажовете, където снасят яйца костенурките. Те ще понижат температурите в гнездата и ще помогнат да се излюпят повече мъжки екземпляри.

Зелените морски костенурки са застрашени още от загуба на местообитания, заплахи от замърсяване и рибарски мрежи.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука