Нареждат на плувците да се държат прилично на световното

Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) прибави спешно нова клауза към кодекса за поведение на състезателите след скандалите на световното първенство в Куанджу (Република Корея). Новото правило постановява спортистите „стриктно да избягват неподходящо или обидно поведение спрямо съдии, други участници или членове на отбори, зрители по време на събитието“.

Поводът бе конфликтът между шампиона на 200 и 400 метра свободен стил Сун Ян и австралиеца Мак Хортън, който не пожела да се качи на подиума до китаеца на второто си място на 400 м. В подкрепа на Хортън се обявиха голяма част от сънародниците му и американските плувци с довода, че Сун имал предишни допинг прегрешения. Скандалът се повтори и при награждаването на 200 м, когато британецът Дънкан Скот отказа да поздрави азиатеца.

„Аз съм с Мак, защото Сун не уважава нашия спорт“, обяви Скот. „Аз съм победител, а ти загубил“, отговори му шампионът. И двамата получиха официални предупреждения от ФИНА. Доминаторът в бруста Адам Пийти също се застъпи за сънародника си Скот.

„Когато има нещо нередно и гласът на спортистите трябва да се чува“, заяви Пийти, който вече спечели титлите на 50 и 100 м.

Коментари

Задължително поле