Наркобандата на Миро Черния и Мартин Бенката отива на съд

Специализираната прокуратура предаде на съд осем участници в група за разпространение на наркотици във Великотърновска област. Бандата бе разбита през декември миналата година от ГДБОП и имаше показен арест на близо 15 души, от които зад решетките останаха 8. Сега групата начело с Миро Черния и Мартин Бенката е предаде на спецсъда. Това съобщиха от спецпрокуратурата.

Седем от обвиняемите са с предишни осъждания за разпространение на наркотици.Според събраните по досъдебното производство доказателства групата е била сформирана през януари 2017 г. и е действала до 7 декември 2017 г., когато участниците са задържани при специализирана операция на ГДБОП, ТС„БОП“-Велико Търново и Специализираната прокуратура. Тогава у повечето от тях са намерени и иззети различни видове наркотици (предимно кокаин, амфетамини, марихуана, разфасовани и подготвени за продажба). В дома на един от тях е открита и мобилна „лаборатория“ за производство на амфетамин и метамфетамин с необходимите уреди, прекурсори и материали.

Организаторът и ръководител на групата Миро Черния подбрал хора с опит в набавянето на наркотици на едро и пласирането им на крайни клиенти. Сред тях определил силова група, която да наказва с побои и заплахи конкурентите, както и купувачите, които не плащали получената дрога.

Определил и конкретните функции на всеки от членовете по осигуряването на наркотици, пласирането, транспорта, получаването и разпределението на печалбата от продадената стока. В оперативен план дейността на групата ръководел Мартин Бенката, определен от ръководителя за негова „дясна ръка“ със задълженията да контролира пряко дилърите, да събира и да разпределя парите от продажбите.Седем от обвиняемите са с наложени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“. Единственият неосъждан от групата е с „парична гаранция“от 1000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини