Наркотрафиканти използвали 16-годишно момиче като „опитно зайче“, за да тестват дрога

16-годишно гръцко момиче, станало жертва на банда наркодилъри, които я използвали като опитно зайче за тестване на нови партиди наркотици "Сиса" е с мозъчна кома.

Момичето е открито в къща в района на квартал Виронас в гръцката столица Атина, където непълнолетни активно употребявали наркотици. Полицията е арестувала шестима души, включително двама непълнолетни, част от бандата държали момичето в порутена къща в квартал Глифада.

Според показанията на майката на момичето, наркодилърите я държали заключена и не позволявали да използва мобилния си телефон. Оказвали силен психологически натиск и когато майката се обаждала на детето си, дилърът или някой от компанията на дъщеря й, отговарял на телефона и не й позволявал да говори с дъщеря си. Шокиращо е, че дилърите тествали дрогата, върху момичето като опитно зайче.

Причина младите хора да предпочитат наркотика "Сиса", познат като гръцкият "кокаин за бедни" е, че струва само 3 евро за доза. 

Тази синтетична дрога се превръща във все по-голям проблем за Гърция.Наркотикът може да се пуши в стъклена лула или да се инжектира венозно. 

"Сиса" е разновидност на метамфетамина "Кристал мет". Произвежда от отпадни продукти - машинно масло, киселина от акумулатори или дори сярна киселина. Тези съставки се набавят лесно, а от тях се получава силно отровна смес.

В Гърция този вид дрога се опяви през 2010-2011 година. Тогава за първи път беше регистрирана и засилената му консумация. По същото време се увеличиха много и случаите на нови заразявания с вируса на СПИН, което беше последица от интравенозната употреба на синтетичната дрога. "Сиса", но и "Кристал мет" притъпяват чувствителността. Затова много от наркозависимите вече не са в състояние да внимават с какви игли се инжектират. Това увеличава възможностите за разпространение на СПИН.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа