Народен сафрид по 3 лева - хит на пазара в Бургас

Появи се "соно балък", рибарите прибират мрежите

Народен сафрид по 3 лева килото е хит на борсата в Бургас. Броени дни преди Никулден, шаранът се продава по 8 лева килото. Производните му са по скъпи - "шайби шаран", готови за пържене, се продават по 12 лева, а 10 лева е "шаранът- котлет".

"Има бургазлии, които ще спазят традицията и ще сложат на трапезата за празника шаран-плакия - с домати, орехи и лимон. Но, честно казано, ние ще си празнуваме, с каквато риба сме наловили", казаха рибарите от Ченгене скеле.

Бургазлии се зарадваха на пресния макар и дребен сафрид по 3 лева килото през уикенда. "Сафридът също става плакия - в тавичка с лук и домати, по-дребен е, но затова пък цената си е направо народна", обясниха купувачи в неделния ден. Има предлагане и на по-едър сафрид, който също е пресен, но вече на цена 8 лева килограма.

Най по джоба за празника наистина излиза сафридът, уловен току що и идващ на борсата "Краснодар" направо от лодките. Иначе по сергиите има разнообразие - чернокоп по 14 лева, меджит по 10 лева, черноморски пресен кефал - 4 лева /по едрият е 10 лева/, карагьоз- по 12 лева, хек- 8. 50 лева, скумрия- внос от Норвегия- 7 лева.

Най-скъпа е сьомгата - котлет - по 30 лева, и естествено калканът, който винаги държи цена 30 лева. Живо попче се предлага за 15 лева, а леферът - по 20 лева килото.

Хората масово си купуват солена риба. Веяната скумрия и особено веяният паламуд вървят по 8-15 лева. На някои серигии продават паламуд по 10 лева.

Рибарите от селището Ченгене скеле обясниха, че риболовните кораби масово ловят дребна граца. - "Появи ли се тази риба, която наричаме "соно балък" /последната риба/ - това значи край на риболова за годината, и прибираме мрежите. 

Това е последната риба, която върви на опашката след всички други и значи, след нея нищо повече няма да хванем. Това си е по традиция и е причината, точно преди празника да прекратим излизането в морето", обясниха риболовци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони