Горанов: Правим анализ дали ще има великденски добавки към пенсиите

Моуриньо не се предава: Един отбор е пред „Юнайтед“, а 18 са зад нас

Фернандо Каранга отива при Неймар

Арестуваха британски гражданин с 11 кг хероин на летище в Атина

Въоръжен мъж нахлу в училище във Финландия

41-годишен мъж от Пирдоп загина при тежка катастрофа в Карлово

Започва големият ремонт на бургаската „Струга“ Движението ще е само в две от четирите ленти

Прокуратурата поиска доживотен затвор за Любо Гребеца за убийствата на Сапата и Кунгфуто

ТИР се обърна край Монтана, потроши превозваните хладилници

Антикорупционната комисия: Проф. Божидар Димитров е подписвал договори с дъщеря си

Дунав се отдръпва леко след настъплението си

Тръгва ремонтът на инфарктно кръстовище в Сливен

Тровят улични кучета в Исперих

Хамилтън: Време е за парти! Шампионът отвя конкурентите на свободните тренировки в Австралия

Десислава Радева преряза лентата на Италианския фестивал на красотата и прическата в Пловдив

Народният будител е стомана и кремък

Народен будител – този почетен знак, този светещ термин възниква от съчетанието на две силни думи – стомана и кремък. От тях пламва искрата, избухва огънят, открива се истината и се постига свободата.

Не зная дали някой може да каже кога е възникнало това свещено прозвище. То се отнася до хора, които едва ли са го свързвали със своята съдба – такива като Паисий или Раковски, Левски или Вазов. Те са били свещеници, проповедници, зографи, възрожденци, просветители или създатели на тайни революционни комитети. За едни от тях най-добрият „народен будител” е била книгата, за други – черешовото топче. Има различни пробуди. Националното съзнание се пробужда с помощта на историческата истина и дързостта. Изкуството буди чрез красотата си. То пробужда човешкото благородство и творческите заложби. Но всички будители са кръвни братя.

Новият съвременeн будител вероятно изглежда в очите на хората като вечния Дон Кихот. Самото понятие „народен будител” звучи малко старомодно и патетично, но историята на термина обезоръжава нашите усмивки, защото става дума за съдбата на България.

Будителството е като палене на огън или – хайде да не палим пожари! – като палене на великденска свещичка. Трябва първо да събудиш себе си и чрез своя пример да даваш огънче на другите.

Желая успех на конференцията и нови творчески постижения!

1 ноември 2016 г.

Това обръщение на живия класик на българската литература Любомир Левчев бе прочетено пред преподавателския колектив на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Учените се събраха в Деня на народните будители в Голямата зала на БАН за откриването на Четиринадесетата научна конференция с международно участие на тема „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХІ век”. Събитието беше посветено и на 160 години от възникването на читалищното дело в България. Пленарната сесия се водеше от ректора проф. д-р Стоян Денчев, който прочете десетки поздравителни адреси, между които беше и посланието на Любомир Левчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ”от възникването на читалищното дело в България. ” какви читалища молим:) ?? В България нема такива институции. Бяха закрити преди 26 г. След вековно съществуване и будене, културно, духовно развитие на Българите, нашите любими читалища бяха варварски убити и превърнати във вехтошарски обекти:( от новата демоххратични с-ма:)

  2. Братушка, колко пъти да ти пиша, че у вас, в Росията не е, като у нас – в България. Вярно, че се правиш на Канадец, ама с това не си помагаш – нямаш никакво право да ни учиш на ум и разум, след като си избагал от тук. Не, че си избягал, де – нали все пак си руснак… Но на въпроса. Читалищното дело в България нито е убито, нито е изчезнало. Казвам ти го не, защото така ме е светнала агенция “Една жена каза”, а защото лично аз от години участвам в литературен клуб и клуб по народни танци към едно читалище, на което между другото само преди месеци му направиха ОСНОВЕН РЕМОНТ и сега е като малък дворец. Заври си тъпата омраза в четирибуквието и гледай да си оправите ВАШАТА страна, че техниката, която ползвате 70% е вносна. Срамота за страната, която притежава най-съвременните системи за хилядократно унищожение на земята!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.