Народният будител е стомана и кремък

Народен будител - този почетен знак, този светещ термин възниква от съчетанието на две силни думи - стомана и кремък. От тях пламва искрата, избухва огънят, открива се истината и се постига свободата.

Не зная дали някой може да каже кога е възникнало това свещено прозвище. То се отнася до хора, които едва ли са го свързвали със своята съдба - такива като Паисий или Раковски, Левски или Вазов. Те са били свещеници, проповедници, зографи, възрожденци, просветители или създатели на тайни революционни комитети. За едни от тях най-добрият „народен будител” е била книгата, за други - черешовото топче. Има различни пробуди. Националното съзнание се пробужда с помощта на историческата истина и дързостта. Изкуството буди чрез красотата си. То пробужда човешкото благородство и творческите заложби. Но всички будители са кръвни братя.

Новият съвременeн будител вероятно изглежда в очите на хората като вечния Дон Кихот. Самото понятие „народен будител” звучи малко старомодно и патетично, но историята на термина обезоръжава нашите усмивки, защото става дума за съдбата на България.

Будителството е като палене на огън или - хайде да не палим пожари! - като палене на великденска свещичка. Трябва първо да събудиш себе си и чрез своя пример да даваш огънче на другите.

Желая успех на конференцията и нови творчески постижения!

1 ноември 2016 г.

Това обръщение на живия класик на българската литература Любомир Левчев бе прочетено пред преподавателския колектив на Университета по библиотекознание и информационни технологии. Учените се събраха в Деня на народните будители в Голямата зала на БАН за откриването на Четиринадесетата научна конференция с международно участие на тема „Обществото на знанието и хуманизмът на ХХІ век”. Събитието беше посветено и на 160 години от възникването на читалищното дело в България. Пленарната сесия се водеше от ректора проф. д-р Стоян Денчев, който прочете десетки поздравителни адреси, между които беше и посланието на Любомир Левчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи