"Наръчникът на едно брато" - Новата Библия на мъжете

Слънцето още не се е скрило зад Витоша, но този с голямата брада поръчва три бири. До него е другият автор на книгата „Наръчникът на едно брато”. Питат ме дали имам 18-годишна възраст, защото срещата за настоящата статия нямало да се проведе, ако отговорът е отрицателен... След минути се чува звън на три чаши, „Наздраве” и започваме по същество.

Не е лъжа, че „Наръчникът на едно брато” е скандално четиво, но е перфектно за морската почивка, понеже разтоварва. Представяме мъжката философия за живота през личния опит, като гарнираме обилно с черен хумор, любим ни е”. Това споделя Владимир – той е човекът с брадата и заедно с Филип са изградили цяло брато-общество в интернет със 160 000 фенове в социалната мрежа Фейсбук. Казват с усмивка, че очакват да получат поздравления от Съюза на писателите за литературния дебют на годината, който по техни думи „няма нищо общо с литературата”. В книгата им цензурата липсва, а почти всяко второ изречение е лаф.

4202

Наръчникът се продава добре, но за него не говорят в публичното пространство, защото отказахме да си плащаме за пиар. Сами бутаме, сами се борим. Имаме стотици мнения на читатели и нито едно отрицателно, колкото и нескромно да звучи. Якото е, че всяка пета продажба е за жена. Супер подарък за гаджето или просто искат да научат мъжките тайни”, казва Филип. Момчетата са доволни, че техните над 350 страници срещат разбиране и се шегуват, че ако сме в Северна Корея, вече да са разстреляни заради написаното.

Слава Богу, не сме там – шегува се Владимир. - Българинът има чувство за хумор. Доволни сме от факта, че успяваме да разсмеем читателите ни чрез нашите материали на сайта Brato.bg, а сега и с книгата. Приятно е усещането да знаеш, че някой се смее на шегите ти.“

18300972_413084102380668_1227967312127466816_n

Често „Наръчникът” се определя като „интелигентна простотия”, „мъжката Библия”, „хумор учебник”. Каквото и да е обаче, със сигурност фактът, че на българския пазар има книга с най-скандалните съвети за мъже във всички сфери от живота, това означава, че книгоиздаването наистина бележи бум у нас, както сочат последните проучвания.

В случая обаче „Наръчникът“ не може да бъде закупен от книжарница. Поне засега.

„Извиват ни ръцете – обясняват авторите в един глас. - Искат високи проценти, да ни обезценят труда. Ние с тази книга няма да забогатеем, но и няма да се оставим други да определят правилата. Именно заради това решихме четивото да се продава онлайн. Хората все повече се доверяват на пазаруването по интернет. Минуси има, но поне засега оставаме на този вариант. Книгата си има сайт за поръчки и фейсбук страница. Освен това работим с проекта „Думи на 4 гуми“ - подвижната книжарница, която обикаля България. В нея се „вози“ и нашият хумористичен проект.“

Питам двамата защо са написали книгата.

За кеф. Беше ни мечта, но повече от кеф. Стига вече убийства, наркотици и несправедливост. Животът е една шега, защо да не влезем в нея както се очаква?”, отсича Филип и отпива последна глътка.


Големият въпрос

Коя е Цецка?

Освен, че са автори на „Наръчникът на едно брато“ Филип и Владимир управляват и най-големия мъжки сайт у нас - Brato.bg. Именно от там се ражда легендата за Цецка. Но коя е тя и защо носи такова екстравагантно име?

„Цецка е събирателен образ на жените, които срещаме всеки ден – по улиците, в интернет, по аматьорските филмчета за възрастни – обясняват те. - Съществуват много епитети за описването на красива жена, голяма част от които не можем да споменем сега, защото не е прилично. За нас Цецка е 21-годишна с малки цици, която пише всекидневни кифленски статуси от типа „MoEtO sI e Moe, 4ujdoto ne me vAlnUva”. За нас е и жена на 70 години, която ходи на фитнес и има профил в Инстаграм. Цецка е и гаджето. Интересното е, че този прякор се превърна в хит. Част от читателките ни вече се определят като Цецки и с гордост се наричат такива.“

Фейсбук страницата на Брато пък всяка сутрин буди своите читатели със снимки на предизвикателни Цецки, пожелаващи им „Добро утро“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура