Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

Министър Росен Желязков получи подкрепа от Ирландия, Португалия и Естония срещу пакета „Макрон“

Данаил Кирилов: Като гражданин мога да кажа, че освобождаването на Полфрийман е необосновано Австралиецът е бил наказван няколко пъти в затвора, като едно от провиненията му може да се тълкува като опит за бягство

Цар Симеон II говори за българската независимост Ексклузивно интервю по Нова на 22 септември

САЩ ще наложат санкции на Иранската национална банка

Външно: 70 600 българи във Великобритания вече получиха статут на уседналост

Писателят и сценарист Иван Кулеков за освобождаването на Полфрийман, пред „Труд“: Умишленото убийство би трябвало да се изкупува цял живот

1,200 млрд. лева са приходите от нощувки на Слънчев бряг Най-много германски и полски туристи, англичаните трети

Сформират дежурни екипи, които ще следят за палене на стърнища

Режисьорът Максим Генчев пред „Труд“: Предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман е престъпление

Боил Банов: 220 антични находки, изнесени незаконно в Германия, бяха върнати днес

17 години затвор за мъж, причинил смърт на пътя под влиянието на алкохол

НАСА и Европейската космическа агенция с обща мисия за отклоняване на астероид (ВИДЕО)

Илюстрация на астероида Дидимос; Снимка: Европейската космическа агенция

НАСА и Европейската космическа агенция обединяват усилията си в амбициозна мисия за използване на космически кораби за отклоняване на астероид.

Изследователи и инженери от двете агенции, както и от цял свяр, се срещат в Рим следващата седмица, за да обсъдят идеята, за която смятат, че е реален метод за защита на планетата ни.

Проектът ще бъде насочен към по-малкото тяло на двойния астероид Дидимос, който обикаля около Земята и Марс. Единият космически кораб е предназначен да го унищожи, а другият ще изследва останките му след като бъде разбит.

Основното тяло на Дидимос е с размери около 780 м, а по-малкото е около 160 м – малко повече от Голямата пирамида в Гиза. По-малкото тяло обикаля около основното тяло с няколко сантиметра в секунда, което прави работата по промяната на курса му напълно възможна, смятат учените.

НАСА ще осигури единият от космическите кораби за първата част от мисията и той трябва да бъде готов през лятото на 2021 година.

Планира се корабът DART да достигне целта си през септември 2022 г., като моментът на удара ще бъде записан от италиански миниатюрен сателит, наречен LICIACube.

Изследването отблизо на отломките от астероида ще се извърши от кораб на Европейската космическа агенция, наречен „Хера”, който ще може да измери неговата маса и формата на кратера.

„Хера” също ще разгърне двойка свои собствени мини спътници, за да извърши първия радарен сондаж на астероид, който може да събере информация за повърхността му. „Надяваме се, че резултатите, получени от „Хера”, ще позволят на изследователите да моделират по-добре ефективността на сблъсъка, което би могло да превърне техниката на отклоняване на астероиди в работещ вариант в случай на реална заплаха“, заявиха експертите.

Предвидено е „Хера” да стартира през октомври 2024 г. и пътуването до дестинацията й да отнеме около две години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.