Населението на Северна Корея е изложено на риск от масов глад

Ким Чен-ун може може и да отправя войнствени заплахи към САЩ, но севернокорейският режим едва ли разполага с достатъчно храна за своите войници. Експерти предупреждават, че населението на изолираната комунистическа страна е изложено на риск от масов глад, пише вестник Daily Star. Ситуацията може да стане бедствена, ако планът за преустановяване на доставките на петрол на Северна Корея бъдат изпълнени.

„Ако Китай или останалият свят не изнасят или даряват храна на Северна Корея, вероятно ще се стигне до глад“, предупреждава Дейвид фон Хипел, старши сътрудник в Института за сигурност и устойчивост „Наутилус".

КНДР е с преобладаващ планински релеф, а стандартът на живот извън столицата Пхенян е изключително нисък и силно зависим от земеделието. Съгласно оценки на специалисти, между 1994-1998 г. от глад в страната са загинали повече от един милион души. След този период голяма част от населението на живее изолирано и скромно, въпреки правителствената пропаганда, която се гордее с националния просперитет.

Източници обаче твърдят, че войниците от севернокорейската армия вече са изправени пред задачата да събират провизиите си сами, твърдят източници на изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия