Насилието над тийнейджъри през последното десетилетие се е увеличило 20 пъти

Всяко второ дете на възраст между 10 и 16 години е преживяло акт на насилие

През последното десетилетие насилието сред тийнейджърите се е увеличило двадесет пъти. Всяко второ дете на възраст между 10 и 16 години е преживяло по един или друг начин акт на насилие. Всяко пето насилствено криминално деяние се извършва от деца или с участие на деца. Това заявяват от Сдружение „G.O WAKE UP” /б.а. "Събуди се"/ в Горна Оряховица, което провежда кампания срещу агресията в училище. Тя е под наслов "Бъди активен, не агресивен!" и е под патронажа на кмета на железничарския град инж. Добромир Добрев и съдействието на Община Горна Оряховица.

"Все по- често децата извършват престъпления. Всяка година криминалната статистика, проучванията на общественото мнение и научните изследвания констатират нарастване броя на „жертвите” и „насилниците” сред тийнейджъри. По данни от 2017г. делът на осъдените непълнолетни лица спрямо общо осъдените е 10,7%", информират от Сдружението.

От организацията допълват, че според изследване на българските учители, проведено през 2001 година, „всеки трети ученик от 4-ти до 7-ми клас е изнудван за пари и предмети от по-силни ученици”. По официални данни всяка година се самоубиват над 50 непълнолетни българчета.

"Самоубийството е форма на агресия- агресия, насочена към самия себе си. Според последните данни около 25 на сто от учениците във всеки клас са били пряка или косвена жертва на насилие. Децата, които са били насилници, в по-голямата част от случаите стават престъпници. Според статистиката 60% от тях по-късно имат проблеми със закона. А 40 на сто стават рецидивисти", сочат данните на Сдружението.

Участниците в кампанията припомнят, че безспорно ролята на семейството е най-важна. Но родителите не са и не би трябвало да са специалисти! В образователната ни система работят специалисти, които биха могли да въздействат там, където очевидно родителите не са успели да се справят. "Децата учат поведения, копирайки ги от възрастните. В семействата често агресията е начин на реагиране. Медиите и интернет, а дори и детските предавания все по-често толерират агресията. На детските площадки децата също са свидетели на агресия и тормоз. Следователно, има много деца, които нямат правилния модел на поведение в конфликтни ситуации. И тук е ролята на институциите, училищните психолози и педагозите, които следва да „покажат“ и научат децата на този модел", коментират от Сдружението.

Представителите му призовават цялата тази енергия и експлозивност да бъде канализирана в полезни занимания, спортни клубове и специално предназначени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България