Насилие обхвана Зимбабве след изборите в страната, трима души са загинали

Насилие обхвана Зимбабве след провеждането на първите избори в страната след падането от власт на Робърт Мугабе. Поне трима души са загинали, информира БТВ.

Това стана, след като демонстранти излязоха на протест срещу резултатите от изборите, като обвиниха управляващата партия, че е манипулирала резултата от вота. Стигна се до сблъсъци с полицията, а служителите на реда откриха огън. Потвърдени са три жертви и множество ранени, което означава, че броят на убитите може да нарасне.

Пострадал е и журналист от "Би Би Си".

Намесата на полиция и армия се наложи, след няколко малки групи демонстранти започнаха да трошат с камъни и тръби всичко из центъра на столицата Хараре – от светофари до витрини на магазини. Протестиращите бяха основно привърженици на една от опозиционните партии, като горяха и плакати на победителя в изборите Емерсън Мнангагва.

Президентските избори бяха първи след свалянето от власт през ноември на Робърт Мугабе който управлява страната в последните 37 години.

Все още не са обявени официално резултатите от президентския вот, но по предварилната информация печели Емерсън Мнангагва ЗАНУ-Патриотичен фронт, която ще има мнозинство в парламента. 75-годишният Мнангагва бе първи вицепрезидент на Мугабе до миналата година. След като Мугабе реши да го уволни от поста се стигна и до преврата, при който армията арестува дългогодишния държавен глава. Арестите обхванаха главно обкръжението около Мугабе. Самият той бе поставен под домашен арест и впоследствие "доброволно" сдаде власт, като подаде оставка, а на президентския пост застана именно Мнангагва.

Иначе в президентския вот в Зимбабве се включиха общо 23-ма кандидати и бе отчетена избирателна активност от 70 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят