Наследствени пенсии за загинали бойци зад граница

Пенсията ще е 150-160% върху социалната за старост

Поправката в КСО ще се отнася за родителите на 23 убити наши рейнджъри - 10 в Камбоджа и 13 в Ирак

Родителите на загинали бойци зад граница да получават наследствени пенсии. Такава поправка в Кодекса за социално осигуряване (КСО) искат седем депутати от БСП и ГЕРБ, която мина с пълно единодушие в комисията по отбрана. Очаква се тя да бъде подкрепена от всички и в зала.

В момента такива пенсии получават само близките на загиналите наборни войници. От 1 януари 2008 г. армията ни стана професионална. Според новата нормативна база обаче никъде не е предвидено как се процедира в такива случаи.

Сега ако професионален войник загине у нас близките му получават само еднократно обезщетение по ЗОВС, но не и наследствена пенсия. Причината е, че боецът е постъпил в армията по желание и е на договор.

Според последните идеи за поправки в /КСО/ родителите му ще взимат наследствена пенсия пожизнено, ако смъртта е настъпила по време на службата му зад граница, защото е заминал там не доброволно, а е пратен с решение на кабинета или НС. Намеренията са пенсията за близките на загиналите редници и сержанти да е 150% върху социалната за старост, която е 120,98 лв. , а за офицерите - 160%.

Новата мярка ще е за родителите на 23 загинали рейнджъри - 10 в Камбоджа и 13 в Ирак. За това ще са необходими между 55-60 000 лв. в зависимост колко от тях са живи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България