НАТО: "Ислямска държава" е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде

"Ислямска държава" (ИД) е отговорна за терористични нападения по целия свят, трябва да бъдем предпазливи, опасността съществува навсякъде. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в централата на алианса в Брюксел, предаде БТВ.

ИД се опитва да се установи в Афганистан. Мисля, че трябва да останем в Афганистан много дълго - колко точно, това ще зависи от събитията на място, добави той. Столтенберг отбеляза, че ИД губи територия в Сирия, а иракските сили за сигурност печелят терен в Ирак. ИД е в отбранителна позиция, обобщи той. Трябва да стабилизираме държавите, от които произхожда тероризмът, те трябва сами да бъдат способни да противодействат, допълни генералният секретар.

Вярвам, че новата американска администрация ще остане обвързана с НАТО, получих такива уверения от новоизбрания президент Доналд Тръмп - той ясно заяви, че САЩ остават с НАТО, защото алиансът е важен за Вашингтон и за Европа, заяви Столтенберг в отговор на въпрос.

Не виждаме пряка заплаха от Русия за нито една държава от НАТО. Целта ни не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, защото нападението срещу една държава от пакта ще задейства чл. 5 от договора от Вашингтон, посочи генералният секретар.

Той съобщи, че се наблюдават кибератаки срещу много държави от НАТО. Външно влияние над национални избори е неприемливо. Помагаме на държавите от алианса да се защитят, имаме екип, който може да бъде изпратен в държава, която има проблеми, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят