НАТО: Руските военни учения са подготовка за голям конфликт

НАТО предупреди, че Русия се готви за голям конфликт заради едноседмичните военни учения, рекламирани като най-големите след Студената война. Във военните маневри в руския Далечен изток участват над 300 000 войници, включително сили от Китай и Монголия.

Ученията демонстрират съсредоточаването на Русия върху тренировката за голям конфликт, посочи в изявление говорителят на НАТО Оана Лунджеску, предаде ДПА. „Те се вписват в модела, който наблюдаваме от известно време: по-самоуверена Русия, която значително увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие“, отбеляза тя.

„През последните години наблюдаваме значително военно укрепване на Русия, включително в районите на Балтийско и Черно море, както и в Средиземноморието“, се казва в изявлението. „Нещо повече, Русия показа, че желае да използва военна сила срещу съседите си, например Украйна и Грузия“, добави Лунджеску.

Междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че започналите маневри на Въоръжените сили на Русия, Китай и Монголия „Восток-2018“ са рутинен тренировъчен процес в руслото на ежегодната работа по развитието на Въоръжените сили на Русия.

„Върви обикновен рутинен учебно-тренировъчен процес и усъвършенстване на координацията и навиците в нашите въоръжени сили“, заяви Песков, цитиран от РИА Новости.

Той смята, че ученията са важни, но са в руслото на „рутинната ежегодна работа по развитието на Въоръжените сили на Руската Федерация“, който е необходим за „осигуряването на безопасността на нашата страна“.

РИА Новости отбелязва, че на ученията „Восток-2018“ ВДВ ще бъдат представени от оперативно-тактическа групировка, в чийто състав влизат подразделенията на три десантно-щурмови съединения – от Уляновск, Бурятия и Приморието. Освен това в манверите ще вземе участие личният състав и специалната техника на отделния свързочен полк на ВДВ от Подмосковието.

Ученията се провеждат от 11 до 17 септември в Далечни Изток на Русия и в прилежащата акватория на Тихия океан под ръководството на министъра на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу. Те ще бъдат най-големите в Русия от 37 години. В маневрите ще бъдат задействани близо 300 хиляди военнослужещи, десетки хиляди бронирани машини, хеликоптери, самолети и дронове. На един от етапите към руските военно ще се присъединят техни колеги от Китай и Монголия.

Статията е редактирана на: September 11, 2018, 5:26 pm

Вижте коментарите (17)

 • Имат ли друг избор в Русия? Или се готвят за голяма война, която им готви Запада, или се предават без бой. А ако воюват срещу агресорите от Запада поне имат шанс да излязат победители за пореден път. НАТО каква роля изпълняват в съвременния свят, срещу кого воюват и се борят?

 • Лош Путин!!!!! Не ще и не ще да "клекне" на миролюбивите англо-американски демократи, бе!!! Аааахххх, защо го няма Елцин или още по-добре Горби!!!!

 • Заглавието е неточно. Нека сме наясно. Конфликт е сблъсък на интереси. Интереси имат онези държави и пактове, които обграждат Русия. Те търсят сблъсъка, с цел да извлекат материална изгода от силната и богата на суровини държава. Русия се подготвя да се защитава от тези агресори. А това е различно.

 • Мадлин Олбрайт беше казала че природните ресурси на Русия принадлежели на цялото човечество. Но Русия макар и рядко населена си пази богатствата.

 • "ИЗПЪРЗАЛЯНАТА" ИСТОЧНА ЕВРОПА ЧАКА С НЕТЪРПЕНИЕ "ГОЛЯМ КОНФЛИКТ" С РУСИЯ, ЗАВРЪЩАНЕТО КЪМ БИФШИЯТ ВОЕНЕН СЪЮЗ, Е НА ПЪТ И ИМА ГОЛЯМ ШАНС ТОВА ДЕЙСТВИЕ ДА СЕ СЛУЧИ!

 • Днешна русия се управлява от болшевишка хунта, която не се различава съществено от фашистката и нацистката. И двете са съвременни религии и си приличат 90%. Основната разлика е, че фашизмът и хитлеризмът се стремят към подобряване на човешкия род и затова са хуманни религии. Болшевизмът е античовешка религия, която се стреми към обогатяване на 1% от населението приближени до ръководството и деспотично подтискане на останалите 99%. Така е в русия, така е и в България, така беше и в цяла Източна Европа. Затова ДНЕС БОРБАТА СРЕЩУ ФАШИЗМА ОЗНАЧАВА БОРБА СРЕЩУ БОЛШЕВИШКА РУСИЯ И КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СТРУКТУРИ В БЪЛГАРИЯ, които се преименуваха на "социалисти".

  • прав си!
   либерална европа е най-хубавото нещо, защото се стреми да подобри човешкия род (вероятно са стигнали до подобно решение гледайки обкръжението си от такива като тебе) с вноса на 100 000 000 имигранта.... справка програма Европа 2030, същата която плевнелиев дуднеше да изпъкняваме.
   истински хуманизъм!

  • русофоб , не мислиш ,тренирай малко в мисленето !

 • Русия си прави ученията на своя територия, иначе добрите западняци са я обградили от всякъде с бази готови като хиени да я разкъсат !

 • От както се помня и в реалният живот е имало и русофили и русофоби и всякакви други! За съжаление, няма изследване на броя на тези онези и третите. Питам се само "русофобите" биха ли сформирали "военна единица" срещу Русия. Ако са готови, да направят справка за Унгария, Румъния и други s какво е станало s "военни единици" през последната война с Русия!

 • Русофоб, за такива като теб в Русия казват "Сказочный долбоёб "

 • Прочетох отговорите на русофили, леви екстремисти и платени тролове на путин. Сещам се че хората бягат с десетки хиляди от русофилска болшевишка България. Тук ще останат каменните тикви да чакат путин да възстанови СССР. А дотогава населението намалява, училища се закриват (вече са над 1000), магазини затварят разорени, транспортни линии се закриват и т.н. Добре че цените на наемите и жилищата падат, но още стотици други неща поскъпват заради ЛИПСАТА НА НОРМАЛНИ ХОРА. Например осигуряването - социално и здравно не издържа - трябва да се плаща повече, а все повече циментени тикви ще имат нужда от лечение (путин няма да изпрати безплатни доктори). Гражданската отговорност също не издържа - трябва да се увеличи. Банковите услуги също поскъпват - банкерите искат да живеят в охолство и разкош. Тарикатите крадат цели банки и фондове и НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОКРИЕ ЛИПСИТЕ - путин няма да ги покрие, а няма приходи. Само по тези критерии прогнозата за България е за ПРИБЛИЖАВАЩ ТАЙФУН. БСП не ги мисля - те са си осигурили охолство на запад, а малоумните им избиратели ще духат супата. Единствената им радост ще останат сбирките на Бузлуджа и на яз. Копринка. Щото няма да ходят на контра-протести, защото НЯМА ДА ИМА И ПРОТЕСТИ - няма кой да протестира.

  • пич, вземи си хапчетата, та барем се успокоиш... нормален няма да станеш.

Този уебсайт използва "бисквитки"