НАТО строи военновъздушна база в Албания

НАТО ще изгради в Албания въздушна база за Западните Балкани. Това обяви албанският премиер Еди Рама, съобщи македонската телевизия A1 ON.

„Северноатлантическият съвет одобри решението за изграждане на първата въздушна база на Западните Балкани в Албания. Със средства от НАТО и в партньорство с правителството на Република Албания Алиансът ще инвестира над 50 млн. евро само за първата фаза на проекта за модернизиране на въздушната база в Кучово“, съобщи Рама.

Чрез проектът, който се очаква да стартира още тази година, Кучово ще послужи като основа за въздушни доставки, логистична подкрепа, ерполисинг, както и обучение и упражнения за пилоти на Алианса, добави Рама.

Кучово също ще служи като национална база за албанските военновъздушни сили. "Тази стратегическа инвестиция на НАТО в Албания ще донесе нов стандарт за нашите въоръжени сили. Несъмнено тази голяма инвестиция създава нови възможности за икономическото и социалното развитие на целия регион“, допълни албанският министър-председател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа