Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 25 януари 2020

На 25 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 25.01.2020

Пълният отказ от алкохол повишава риска от дeменция Умерената консумация пък го намалява

Най-малко четирима загинали при земетресението в Турция

Еколози: Пожарът в Дуранкулашкото езеро е унищожил местообитанието на редки птици

Акт за административно нарушение на издателите на осъвременения вариант на „Под игото“

Вижте кой е в първата десетка на „зелените“ милиардери Агенция Bloomberg обяви най-успешните бизнесмени в зелената икономика

Борис Джонсън подписа споразумението с ЕС за Брекзит Премиерът заяви, че с това се отваря нова глава в историята на страната

Земетресение от 6,8 по Рихтер удари Турция (ВИДЕО)

Училища затварят в половин България

Боливия прекратява дипломатическите отношения с Куба

Връщат размера на налога за хазарта (обзор) Обрат в облагането на игрите на късмета с нов законопроект

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Говорителка на Тръмп: Следващата седмица трябва да приключи процесът по импийчмънт

Натура 2000 чертана в офисите на „зелените“ Швейцарската офшорка WWF продължава да се меси във вътрешните работи на България

34.8 процента от територията на България са в Натура 2000. В Брюксел са наясно, че голяма част от тези защитени зони не отговарят на критериите, но въпреки това са вкарани в екомрежата от „еколозите“.

Зоните от Натура 2000, заемащи 34% от територията на България, са определяни в офисите на „зелените“, които в периода 2005-2007 година получават 9 милиона лева, за да картират екологичната европейска мрежа у нас. Това се казва в отворено писмо в подкрепа на промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), подписано от 11 неправителствени организации. То е адресирано до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и външният министър Екатерина Захариева.

В текста се посочва, че с промените в ЗБР ще се изпълнят европейските изисквания, които „еколозите“ не са спазили при картирането на Натура 2000.

Десетте НПО за пореден път призовават държавата да вземе мерки срещу намесата на швейцарската частна офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF) във вътрешните работи на България.

Ето целия текст на писмото:

Уважаеми г-н Борисов,

Уважаеми г-н Цацаров,

Уважаема г-жо Захариева,

Продължава намесата на швейцарската частна организация WWF– Световен фонд за дивата природа във вътрешните работи на страната.

Сега на прицел на швейцарците и техните партньори от коалицията „За да остане природа в България“, са промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите. Целта на „зелените“ е да провалят законопроекта, защото той ще даде възможност да се докаже, че Натура 2000 в България не е правена по европейските правила. Тези правила се основават на реално разпространение на растителни и животински видове, потвърдено с данни от теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона.

За разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000 са определяни от „зелените“ неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки получената огромна сума, за да инкасират максимална печалба, „еколозите“ са подменили европейската методология, като не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори. Не е направена и задължителната публична информационна кампания.

„Зелените“ са работили по прогнозни данни. тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства. Поради подменената методология, Натура 2000 в България достига до 34% от територията на страната. По официални данни на Европейската комисия Натура 2000 във Великобритания е 8,6 %, Дания- 8,4%, Латвия-11,5 %, Литва-12,4, Белгия-12,7 %, Франция-12,9 %, Швеция- 13,4 %, Холандия-13,3 %, Малта-13,3 %, Чехия- 14,1%, Австрия- 15,4 %, Германия-15,5 %, Естония-17,7, Италия- 19%.

У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за наличието на различните видове в зоните на Натура 2000. Разказите, предположенията и теоретичните модели, които са използвали „зелените“, не са научни факти. Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации.

Противопоставянето на „еколозите“ на промените в Закона за биологичното разнообразие, е за да се скрият фактите, че за нито една зона, вкарана от тях в Натура 2000, няма официални протоколи, доказващи проучвания на терен (на място).

Причината за притеснението на „зелените“ от приемането на промените в Закона за биологичното разнообразие, е че ще трябва да представят данни за теренните си проучвания, а такива те нямат – прибрали са парите, фалшифицирали са резултатите и не са свършили работа. Оказва се, че Натура 2000 в България е едно огромно престъпление.

В същото време промените се подкрепят от голямата част от научната общност, безспорни авторитети в областта на биоразнообразието като проф. Димитър Пеев, проф. Александър Александров, браншови, неправителствени организации и синдикати,

С промените в Закона за биологичното разнообразие МОСВ иска да вкара ред, за да се види на базата на какви научни данни в дадена зона са посочени ценни растителни или животински видове. И тази информация да бъде общодостъпна онлайн, за да може да се ползва от всички – държава, общини, бизнес, граждани, а не да стои скрита в чекмеджетата на „зелените“, те да търгуват с нея и да водят безкрайни съдебни рекетьорски дела.

Настояваме Министерският съвет да се съобрази с предложенията за промени в Закона за биологичното разнообразие, предложени от МОСВ – с тяхното приемане ще спрат престъпните схеми, чрез които швейцарската офшорка WWF и „еколозите“ изсмукват пари от националния и европейския бюджет.

Същевременно настояваме Главна прокуратура да започне проверка на клона на WWF в България и всички свързани с нея лица и организации.

Призоваваме и МВнР да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации, работещи в Република България, и тези български, които се финансират от чужбина, и по донорски програми на чужди организации, действащи на територията на страната.

Досега управлението на Натура 2000 представлява единствено забрани, рестрикции и превръщането на над 34% от територията на страната в пущинак. Това води до обезлюдяването на огромни територии и населени места с цели села и градове, като само през последните години над 400 000 българи са напуснали страната. Това са предимно млади и активни хора.

Разчитаме, че най-накрая институциите в България, начело с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „зелените“ неправителствени организации, върху държавата, общините, бизнеса и хората.

С уважение:

1. Сдружение „Зелена Кресна“

2. Съюз „Интелигентна България“

3. Български ловно-рибарски съюз

4. Сдружение „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле“

5. Балкански център за устойчивост и екоинженеринг

6. Сдружение „Клъстър зелен транспорт“

7. Национална асоциация „Българско Черноморие“

8. Национално гражданско сдружение „Природата за хората“

9. Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“

10. Коалиция „За да останат хора в България“

11. Зелен алианс

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. TO IGOLJMA 4AST OT OSTANALOTO ZAKONODATELSTVO E NAPRAVENO POD VLIJNIETO NA
  RAZNI,,N.P.O.,,-TA!

 2. Толкова ли е невъзможно да се затворят устите на вредните за държавата ни НПО-та?

 3. Гледай ти какви гръмки имена имат организациите пописали писмото и които се прдеполага че трябва да милеят за обикновенния гражданин и дивата природа, ама от нещо май нещата не стоят така

 4. Тия 11 организации спаха ли, га джендърите от ес и съвета на европа наливаха пари?

 5. Така действат зелените тук , всичко правят от разстояние и нито са компетентни за спорт и здраве, а както се оказва нито и за екология

 6. На бизнеса в България „Натура 2000“ му пречи да се рзвива, точно тая натура му пречи да си направи един хотел на плажа точно на дюните, пък ако и добре плаща на партийните мутри може и на Седемте рилски езера един. После всички на природа в Гърция да се оплакваме от бетона, ама нали НПО-та пречат, а и зелените, точно тея най-пречат да има туризма, да се чуди човек как се оплакват по черноморието от бетон.

 7. Ами нищо чудно сами да са си постлали така удобно с тия безумни разпоредб и сега да шантажират всички.

 8. Зелените са на път да сътворят поредната голяма платена беля.

 9. Пълно разследване на зелените измамници и най-сурови наказания. Само в България е определено 34% от територията на страната да бъде включена в Натура 2000. Подобна простотия няма в нито една друга държава.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.