Румен Петков: Върху ИК за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия

Локацията е най-важна за луксозните имоти Новите купувачи са млади хора на добри позиции

Откриха колата на изчезналия българин на Санторини

500 лв. глоба за запален контейнер за смет

Повдигнаха обвинение на 19-годишния Алекс Иванов за убийството в Кюстендил

Започна монтажът на парковата мебел в градината „Кристал“

Инспектори на ИАРА спипаха бракониери, извадили от водите на Дунав 200-килограмова моруна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Любо Киров и JEREMY? влизат „В час по интелектуална собственост“

„Хонда“ затваря завода си във Великобритания до 2021 г. 3500 души остават без работа

Автомобили тровят Пирин

„Галъп“: 60% от българите одобряват международната политика на Европейския съюз

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

С цветя и песни Монтана се поклони пред Апостола на Свободата

До 1500 лв. помощ от фонд „Ин витро“ в Шумен

Младеж ще се труди в полза на обществото 400 часа заради притежание на антични монети

Натура 2000 чертана наизуст от „зелените“ (обзор) Расте подкрепата за промените в Закона за биологичното разнообразие

Зоните от Натура 2000 в България са определени без задължителните теренни проучвания, като вместо това е работено само в офиси и са ползвани прогнозни модели, нямащи никаква научна стойност.

За това сигнализират 11 неправителствени организации в писмо до премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров. В текста те припомнят, че държавата все още не е направила нищо срещу намесата на швейцарската офшорка WWF във вътрешните работи на България, предвид опитите на това НПО да диктува как страната ни да управлява националните и природните си паркове и саботажа на ключови инвестиции.

11-те НПО се обявяват в подкрепа на промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите. Корекциите предвиждат нов начин на управление на Натура 2000, отговарящ на европейските изисквания.

От организациите припомнят, че за разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000, заемащи 34% от територията на страната ни, са определяни от „зелените” неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки огромната сума, за да „инкасират максимална печалба, „еколозите” са подменили европейската методология – така не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори”.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „зелените” в момента се опитват да провалят промените в ЗБР, гарантиращи спазване на евродирективите.

В писмото се посочва, че европейските правила изискват реални данни за разпространение на растителни и животински видове, потвърдени с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено. Вместо това „еколозите” са работели по прогнозни данни, тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

„У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за наличието на различните видове в зоните на Натура 2000. Разказите, предположенията и теоретичните модели, които са използвали „зелените”, не са научни факти. Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации”, пише в текста.

Както „Труд” съобщи след кръглата маса за общественото обсъждане на ЗБР, именно това е едно от изкисванията, които ще се въведат с корекциите – всички първични научни данни, събрани по проекти с европейски или държавни средства, първо да се предоставят в МОСВ. Така те ще могат да се ползват от всички заинтересовани страни. Според писмото притеснението на „зелените” е породено от факта, че те нямат научни данни от теренни проучвания и така ще се разкрие начинът, по който са очертавали Натура 2000 – просто са взели парите и са фалшифицирали резултатите, без да стават от бюрата си.

Призивът на 11-те НПО е Министерският съвет да се съобрази с предложените промени в ЗБР, тъй като с „тяхното приемане ще спрат престъпните схеми, чрез които швейцарската офшорка WWF и „еколозите” изсмукват пари от националния и европейския бюджет”.

Има и настояване МВнР да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации като WWF, работещи в Република България, и на българските, които се финансират от чужбина.

„Разчитаме, че най-накрая институциите в България, начело с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „зелените” неправителствени организации, върху държавата, общините, бизнеса и хората”, завършва писмото.

Процент
на Натура 2000
в европейските държави по
официални данни на ЕК. Данните бяха разпространени от Национална асоциация
„Българско Черноморие”.

Абсурдите: Гробища и летища се оказват защитени зони

Както „Труд” писа още през 2017 година, заради фалшификациите на „зелените” при определянето на зоните в Натура 2000, мрежата е пълна с терени, които очевидно не отговарят на изискванията.

Сред доказателствата, че „еколозите” не са стъпвали на терен, е примерът със село Топола – край него има гробище, което е в екологичната мрежа. Летище „Балчик” също е със статут на защитена зона. Същият е случаят със землището около циментовия завод „Девня”, известно като „долината на химията” – защитена зона е, тоест там има редки видове – какви, не е ясно. В Натура 2000 са включени и стотици сметища край малки и големи градове.

Абсурдите са неизброими, но най-ощетени са 1 000 000 собственици на частни терени, включени в Натура 2000. Заради канцеларските методи на „еколозите” е нарушено конституционното им право да се разпореждат с имотите си.

Какво е прогнозен метод?

Методът, по който са работили „зелените”, бе обяснен от учени пред „Труд” по следния опростен начин:

Седиш си на бюрото в офиса, взел си няколко тома с данни от библиотеката и четеш – В Рила има боровинки. Те са еди колко си декара. Мечките се хранят с боровинки. Щом има толкова декари боровинки, значи там има 65 мечки, които за да живеят спокойно, трябва да разполагат, например, с 10 000 декара защитена зона”. И 10 000 декара се включват в Натура 2000. Същият е принципът с любимите на „еколозите” лалугери. На определено място има трева. Лалугерите я ядат, а те са основна храна на ястребите. Щом има толкова декари трева, значи там има определен брой лалугери, които стигат за изхранването на 10 ястреба – значи има 10 ястреба и 1000 лалугера.

Това накратко е методологията на „зелените експерти”, чрез която са прибрали 9 милиона лева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Ами като няма контрол така ще бъде. Българинът не може да контролира, значи не може да управлява. Българинът иска да забранява и да задължава, да репресира, да подтиска, да се гаври, да обижда и унижава. Чувствата на човечност, хуманност, емпатия и състрадание не съществуват в българските мозъци.

 2. Повечето хора наистина са като паразити, изяждат цялата планета. Добре че има все пак такива организации като Фонда за дивата природ, за да остава някакава надежда на децата. Както се вижда, в по-развитите държави вече протестират и учениците. Не е вярно, че подкрепата за паразитите расте

 3. Повечето хора наистина са като паразити, изяждат цялата планета. Добре че има все пак такива организации като Фонда за дивата природ, за да остава някакава надежда на децата. Както се вижда, в по-развитите държави вече протестират и учениците. Не е вярно, че подкрепата за паразитите расте

 4. Тая Натура да изчезна напълно, викам аз…Щото никва натура не е, в смисъла, който се влага. Напротив.

 5. Абе, едни от тия дето са в „подкрепящия “ списък не ги ли даваха по телевизията – дето бяха осакатили 50 патици , за да си начешат приматната краста…

 6. Как се правят проекти и проучвания и се събират милиони с измислени данни, само нашите зелени знаят

 7. Зелените у нас искат да определят колкото се може повече неща срещу съответната сума под масата.

 8. Точността на определянето на границите на резервати и защитени зони не е съoбразена с изискванията за точност на картите за възстановената собственост и кадастралните карти.
  Всичко е „въздушно“.

 9. Точността на определянето на границите на резервати и защитени зони не е съoбразена с изискванията за точност на картите за възстановената собственост и кадастралните карти.
  Всичко е „въздушно“.Добре де .Това е втори коментар със същив текст.Защато първия не показан.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.