Директорът на болницата в Бургас: Състоянието на Стефан Данаилов е стабилно

Русия и Китай поискаха заседание на Съвета за сигурност заради ракетните разработки на САЩ

Семейството на убитата Кристин ще съди лекаря от линейката и болницата

Започват масови проверки в Пловдивско заради незаконни гонки

Марияна Николова: Не приемам председателския пост в Съвета по киберсигурност като капан

Проф. Олег Асенов, АПИ: Тол системата може да заработи от 1 февруари 2020 г.

България е с най-много жертви при катастрофи с коли в ЕС

Доналд Тръмп отмени посещение в Дания

Президентът на Италия започва консултации за ново правителство

Тръмп: Подкрепям завръщането на Русия в Г-8

Проектите за шофьорски закони отиват за скрап Анонимна работна група от КАТ и ДАИ ги писа 3 години без резултат

На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Научен доклад: Наводненията са зачестили пет пъти за 20 години

Климатичните промени са причина за мощните наводнения в САЩ, необичайно топлата зима във Великобритания и най-големите жеги в Русия през 2015 година. Това заявяват климатолози, публикували свой доклад в списание Bulletin of the American Meteorological Society.

Над 100 климатолози анализираха 25 природни явления, станали миналата година. „Антропогенното изменение на климата увеличава риска от пожари с 34-60 процента. Честотата на наводненията последните две десетилетия се увеличи с 500 процента, което също е свързано с глобалното затопляне.

Подобни наводнения са нещо обичайно заради повишеното ниво на моретата“, твърди Стефания Ъринг от Администрацията за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA). Миналогодишните извънредно мощни аномалии като проливните дъждове и изключителната жега в Русия и Южна Азия, потопите през есента и пролетта в Англия и САЩ са нещо като климатичното оръжие на природата. Върху нея влияят теченията в морето, движението на ветровете във въздуха и на водата по земната повърхност.

Климатолозите са установили ефекта на пеперудата, който се прояви най-силно в Централна Европа и на Балканите, където през лятото на 2015 година господстваше необичайно силна жега заради нарушенията в посоката на ветровете от субтропиците.

В САЩ повишените температури, а също смяната на движението на ветровете и усилването на Ел Ниньо доведоха до там, че в някои дни на есента и пролетта дъждовете покриха до 29% от територията на страната. Потопи и проливни дъждове заляха Южна Каролина, Тексас, както и щати от централната част на страната. Там площта на дъждовете достигаше 35-47% от щатската територия.

Във Флорида проблемът се задълбочава и от това, че повишената температура на морета и топенето на ледовете на полюсите води до наводняване на крайбрежието в момент на необичайно силни приливи заради приближаването на Луната и Земята.

По тази причина през септември 2015 година цялото крайбрежие на Маями се озова под половинметров слой морска вода.

Климатичните промени повишиха морското равнище в тази точка от крайбрежието на Америка с 10 сантиметра, защото течението Гълфстрийм започна да се движи по-бавно и започна да пренася по-малко вода от обичайното. В същото време в други региони като щатите Калифорния и Вашингтон ставаше обратното.

Валежите рядко намаляха и днес тези щати са застрашени от суша. Честотата на подобни суши през последните 20 години се увеличи няколко пъти заради разширяване на гнездата на циркулацията на ветровете в атмосферата и тяхното придвижване на север, което според учените пак е свързано с климатичните промени.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/tehnologii/nauka/4476947/

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.