Национален отбор от свободни агенти

Bulgaria's players celebrate after scoring a goal against Denmark during their 2014 World Cup qualifying soccer match at Vassil Levski stadium in Sofia October 12, 2012. REUTERS/Stoyan Nenov (BULGARIA - Tags: SPORT SOCCER)

България се подготвя трескаво за предстоящия дебют в Лигата на нациите. „Лъвовете“ на Петър Хубчев вече се събраха на базата в „Бояна“, а първият мач е този четвъртък срещу Словения. Селекционерът отдавна посочи на кои играчи ще разчита както за визитата в Любляна, така и за мача с Норвегия на 9-ти в София. По традиция повиквателните отново породиха спекулации, но треньорът тактично помоли да не му се бъркат в работата. И с право. В крайна сметка той и неговите помощници носят отговорността. И пак по време на въпросния брифинг Хубчев уточни, че изборът му за състава не е чак толкова голям. Наред с контузените футболисти, както и тези, които не са във форма и не играят редовно, други 11 пък изобщо нямат отбор. А всички те са били част от представителния отбор през годините. И при други обстоятелства можеха да бъдат в съблекалнята на настоящия тим. Но сега проблемите им са коренно различни...

Николай Михайлов

Опитният страж има общо 33 мача за България, но през последните години те се броят на пръстите на едната ръка. От основен играч в състава на „лъвовете“, сега Михайлов търпеливо изчаква да намери отбор, където да се опита да възроди кариерата си. Вратарят бе част от тима на „Омония“ (Никозия), но след края на изминалата кампания бе освободен. Преди това пък игра за „Мерсин“ във втора турска дивизия и дори изпадна. Последният мач на Михайлов за „трикольорите“ бе срещу Беларус през лятото на 2017-а при загубата с 1:2 в Минск.

Александър Александров

Централният бранител има зад гърба си 16 участия за България. Но настоящето е коренно различно и въпреки че игра за „Лудогорец“ и „Левски“ през годините, сега 32-годишният играч е без отбор. За последно защитникът се подвизава на „Тича“ с екипа на „Черно море“, но явно не успя да убеди Илиан Илиев, че има място в състава.

Илия Миланов

Дебютира за България, когато бе едва на 20 години, но в последствие кариерата му не се разви така, както се очакваше. След като си тръгна от „Литекс“ през задния изход, защитникът игра за „Берое“, „Нефтохимик“, а за последно и в „Черно море“. Има общо 6 двубоя за „лъвовете“. Понастоящем, но вече на 26 години, Миланов е принуден да се ослушва за трансфер в разгара на сезона и въпреки че се заговори за интерес от „Септември“, играчът все още е свободен агент.

Павел Виданов

Бранителят има солиден опит както у нас, така и в чужбина. Бившият футболист и юноша на ЦСКА е играл 5 пъти с екипа на националния отбор, но и това не му помогна да си намери тим след края на сезона. През изминалата кампания бе основен стълб в отбраната на „Берое“, но договорът му изтече и сега явно още чака ново предизвикателство.

Владимир Гаджев

Въпреки солидната визитка, с която разполага, Гаджев попада в своеобразния отбор на свободните агенти. Халфът бе капитан на „Левски“, записа мачове в Англия за „Ковънтри“, игра в Кипър за „Анортозис“ като през всички тези години натрупа и 29 мача за „лъвовете“ с един гол срещу Беларус. През лятото бе много близо до трансфер в гръцкия „Пас“ (Янина), но сделката се провали в последния момент. И въпреки че бе свързван с ново завръщане на „Герена“, понастоящем халфът е без отбор.

Георги Миланов

Може би най-големият удар за Петър Хубчев бе невъзможността да извика Георги Миланов за важните първи срещи от Лигата на нациите. Халфът си тръгна от ЦСКА (Москва) и въпреки че оферти не липсват, не успя да си намери отбор навреме, за да получи повиквателна. След като в последния момент отказа на „Криля Советов“, полузащитникът парафира с МОЛ „Види“, екзекутора на „Лудогорец“ в квалификациите на Шампионска лига. А родният ЦСКА също опита да изкуши Миланов, който има общо 40 срещи за „трикольорите“.

Александър Тонев

Пътят от Висшата лига на Англия, най-гледаното първенство в света, до борсата за безработни, се оказа твърде къс за Тонев. Само преди 3 години той носеше екипа на „Астън Вила“ и игра срещу отбори като „Арсенал“ и „Манчестър Юнайтед“. И въпреки че не се доказа в Бирмингам, получи шанс за изява в „Селтик“. Но и в Глазгоу нещата не се получиха, за да дойдат незадоволителни периоди в скромните италиански „Фрозиноне“ и „Кротоне“. А последните дори скъсаха договора на родния национал в разгара на първенството в Серия А. Сега Тонев е на изчакване, а за България той има 28 участия и 5 гола.

Илиян Мицански

А бяха времена, когато нападателят бележеше на Холандия и Италия... Въпреки това Мицански така и не успя да се възползва от шанса и да направи кариера на национално равнище. Основна заслуга за това бяха честите контузии във възлови моменти. Таранът стигна до Бундеслигата, където бе част от „Кайзерслаутерн“. Далеч по-силни години обаче имаше във ФСВ „Франкфурт“ и „Заглебие“. И въпреки че в последствие мина през „Карлсруе“ и „Инглощат“, сега 32-годишният футболист е без отбор и за последно за него се знаеше, че поддържа форма с... „Вихрен“ (Сандански).

Валери Божинов

Редица са факторите, заради които нападателят не е в националния тим. Това, че е без отбор от седмици е само стечение на обстоятелствата. Дори, когато таранът бе фактор в „Партизан“ (Белград), пак не получаваше повиквателна. А последната му изява за „лъвовете“ е от 2015 година срещу Италия, когато селекционер бе Ивайло Петев. С екипа на България към момента Валери има 43 срещи и 6 попадения.

Цветан Генков

За нападателите възрастта е без значение, когато умеят да бележат. И въпреки че Генков е на 34 години, при определени обстоятелства можеше да бъде от помощ на България. Факт е обаче, че след престоя в полския „Висла“ кариерата му рязко пропадна. Неговият последен официален мач датира отпреди близо година, когато бе за кратко в Казахстан. Най-вероятно десетината двубоя с екипа на „лъвовете“ ще си останат и единствените в кариерата му.

Емил Гъргоров

Това, че за елитен футбол годините понякога са без значение, го доказаха Сергей Игнашевич (38) и Есам ел Хадади (45) на мондиала в Русия. Подобно на тях и Бадема е в напреднала футболна възраст, но пък и качествата му са безспорни. Факт е обаче, че тежката контузия, получена с екипа на „Берое“ през 2016-а го възпря от това да бъде един от футболните динозаври в Първа лига, каквато роля днес играе Мартин Камбуров. Тогава Гъргоров скъса предна кръстна връзка. Травмата го извади за 6 месеца от терена и въпреки че се завърна в родния футбол с екипа на ЦСКА 1948, понастоящем офанзивният футболист е свободен агент. За България той има 17 двубоя и в един период дори бе основна фигура в селекцията на Любо Пенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ